Felújítják a Nick-tömböt

Színház1

hirdetés

Az elmúlt évek fokozatos felújítása érkezett újjab fázisba a színháznál azzal, hogy átépítették annak jegyirodáját, és funkcióval töltötték meg utcafronti részét, amely pénteken tartotta évadnyitó előadását. Páva Zsolt az eseményen jelentette be, hogy a patinás Nick-udvar fejlesztését folytatni fogja az önkormányzat; ott különböző irodahelyiségek kapnak helyet.

Páva Zsolt utóbbival kapcsolatban azt mondta, az önkormányzat a tervek szerint hamarosan belefog a Nick-Nádor tömb üzleti célú fejlesztésébe, ahol a Nick-udvar felújításának folytatásaként az épületek emeleti részén alakítanak ki irodákat, üzleteket és lakásokat. Szintén ösztönzi a város több más belvárosi épület, így a Nádor Szálló és a FEK újbóli megnyitását is, utóbbi ingatlanok azonban magánkézben vannak.

Színház3

A polgármester azt követően mondta el ezt, hogy átadták a PNSZ nemrégiben felújított épületrészeit, a teátrum pedig megtartotta első premierjét. Az intézmény Bőhm György rendezésében Eisemann Mihály-Szilágyi László Én és a kisöcsém című operett-bohózatát tűzte műsorára.

Páva Zsolt Bódis Józseffel, a Pécsi Tudományegyetem rektorával avatta fel a premier előtt a teátrum új jegypénztárát, amelyre a nyáron mintegy 25 millió forintot költött javarészt önkormányzati támogatásból az intézmény.

Páva Zsolt köszöntőbeszédében emlékeztetett arra, hogy a teátrum 1896-ban emelt épületén az utóbbi években elvégzett szakaszos felújításoknak mára komoly eredményei lettek. Két esztendeje megújult az életveszélyes erkély, renoválták a homlokzatot, modernizálták a közönségforgalmi részeket, átépítették a mosdókat, majd tavaly újjáépítették a színház balett-termét.

A mostani beruházással, mondta, színvonalas körülmények között fogadhatja a színház a kultúrabarátokat. Kiemelte: a tervek kidolgozásához a Pécsi Tudományegyetem műszaki karának építész, belsőépítész, formatervező hallgatói nyújtottak segítséget és pécsi vállalkozók dolgoztak kedvezményes árakon.

Színház2

Rázga Miklós igazgató azt mondta, hogy a teátrumban az elmúlt néhány évben duplájára nőtt a nézőszám, a négy évvel korábbi hatvanezerhez képest immár százhúszezer néző látogatja az előadásokat évadonként. A jegypénztár átalakítását ez a megnövekedett látogatószám tette indokolttá. A bemutató előtt Páva és Bódis, valamint az alpolgármesterek is éves bérletet vettek, s erre buzdították a pécsieket.

én és a kisöcsém2

Rázga Miklós korábban a teátrum évadnyitó társulati ülésén arról számolt be, hogy hat-hat nagyszínházi és kamaraszínházi bemutatójuk lesz. Az Én és a kisöcsémen kívül a nagyteremben játsszák még William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékát, Bizet-Scsedrin-Riederauer Carmen című balettját, Barrie-Charlap-Leigh Pán Péter című családi musical előadását, Balogh Elemér-Kerényi Imre Csíksomlyói passió című játékát, továbbá Mozart Don Giovanni operáját.

Jelenetek az Én és a kisöcsémből
Jelenetek az Én és a kisöcsémből

A kamarateremben Ránki György Andersen meséje nyomán írt zenés komédiája, a Pomádé király új ruhája, Harold Pinter A születésnap című abszurd játéka, Patrick Marber Közelebb! (Closer) című “nyers szerelmi látlelete”, Martin Mcdonagh Billy (A kripli) című “kis szigeti groteszkje”, továbbá Tóth Krisztina zenés időutazása, az Évek Vándora s a Pécsi balett Orfeusz és Euridiké című produkciója lesz műsoron.

Címlapos fotó: pnsz.hu