Megújult orvosi rendelők: színvonalas ellátás minden városrészben

A vasasi, Mázsaház utcai rendelő

Pécs keleti városrészében három háziorvosi rendelő is megújult az elmúlt bő egy évben. Mutatjuk, melyek ezek és mit kell tudni a felújításukról.

Pécsett az egészségügyi alapellátás, azaz a háziorvosi rendelők területi elhelyezkedése nagyjából egyenletes, azonban az infrastruktúra színvonala az egyes városrészekben eltérő. Az önkormányzat célul tűzte ki a területi egyenlőtlenségek csökkentését, hogy minden pécsi egyenlő eséllyel jusson hozzá a megfelelő színvonalú ellátáshoz. Ennek a törekvésnek a nyomán újult meg három orvosi rendelő a hosszú nevű TOP-6.6.1-16-PC1-2017-00001 projekt keretében. Közel 730 millió (egészen pontosan 729 millió 225 ezer 517) forintot nyert el erre a város.

Pécsett az önkormányzat alapfeladatába tartozó alapellátáshoz a következő szolgáltatási fajták tartoznak: felnőtt háziorvos, gyermek háziorvos, fogorvos, iskola fogorvos.

Cikksorozatunk első részében jellemzően falusias szerkezetű városrészek, Vasas és Borbálatelep orvosi rendelőinek fejlesztését mutatjuk be. Általánosságban elmondható, hogy ezeken a településrészeken a lakosságszám alapvetően stagnál. 2016-ban, a pályázat előkészítésének évében ebben a három városrészen az ellátottak száma 11 331 fő volt. Ez a létszám feltehetően a következő években sem fog jelentős mértékben változni. 

A szóban forgó felújított rendelők területi elhelyezkedése az alábbi térképen látható:

Pécs-Vasas, Mázsaház utca 25.

Pécs-Somogyban, a Somogy utca 19. szám alatt egy felnőtt háziorvosi rendelő működött. Ennek a gazdaságos felújítására nem volt lehetőség, ezért gazdasági és fenntarthatósági szempontok miatt a Somogy utca 19-ből ezt a felnőtt háziorvosi rendelőt a felújítás keretében a Mázsaház utca 25-be költöztették. 

A fejlesztés eredményeképpen a korábbi rendelő alapterülete bővült, így már 2 gyermekorvosi rendelő, 2 védőnői szolgálat és egy felnőtt háziorvosi rendelő működik a teljeskörűen megújított épületben. Mindez magában foglalta az alábbi munkálatokat:

 •  az erős- és gyengeáramú rendszerek felújítását, 
 • az új gépészeti alapszereléseket és a gépészeti rendszerek felújítását, 
 • a belső burkolatok cseréjét, 
 • a külső és a belső nyílászárók cseréjét, 
 • a homlokzati és tetőszigetelést, a tető felújítást, továbbá a csapadékvizek elvezetését, 
 • az új akadálymentes mosdók kialakítását, 
 • a jogszabályban meghatározott parkoló és akadálymentes parkoló létesítését.

Az intézmény műszaki átadás-átvétele 2019. szeptember 20-án lezárult.

Pécs-Vasas, B utca 1.

A fejlesztést megelőzően az épület falai mentén erős vizesedést tapasztaltak. Az épület infrastrukturális állapota, a helyiségek elosztása (minimális helyiségméretek), a vizsgáló és a kiszolgálóhelyiségek a hatályos higiéniai előírásoknak nem feleltek meg. Az épület energetikai szempontból elavult – rossz állapotú külső oldali nyílászárók, illetve a rendelő hőszigetelő képessége is csekély mértékű – volt.

Annak érdekében, hogy az itt élők megfelelő színvonalú felnőtt háziorvosi és fogorvosi alapellátáshoz jussanak, az épület felújítása/átalakítása elengedhetetlenné vált.

A meglévő rendelő épületének teljes körű külső és belső felújítása történt meg a projekt során, ahol jelenleg egy felnőtt háziorvosi és egy fogorvosi rendelő működik. A fejlesztés során a következő munkafolyamatok zajlottak:

 • a homlokzat hőszigetelése,
 • a homlokzati és a belső nyílászáróinak cseréje, 
 • a belső helyiségek burkolása, 
 • az erős- és gyengeáramú rendszerek felújítása, 
 • új akadálymentes mosdó kialakítása, 
 • tetőszigetelés és felújítás, s mindezek mellett a csapadékvizek rendezett elvezetése, 
 • parkoló kialakítása.

Az intézmény műszaki átadás-átvétele 2019. július 26-án megtörtént.

Bittner Alajos út 80. 

Az épületben működő egy felnőtt háziorvosi rendelő és a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségek nem voltak megfelelő infrastrukturális állapotban a felújítást megelőzően.

A projekt keretében a régi felnőtt háziorvosi rendelőépületet bővítették a régi épületrészen belül, új épületrész hozzáépítése nélkül. Az épület az alábbi új helyiségekkel bővült:

 • akadálymentes és női wc, 
 • személyzeti öltöző, wc, 
 • közlekedő teakonyhával, 
 • személyzeti bejárat. 

A meglévő helyiségek, mint például váróterem, rendelő, férfi és személyzeti wc-k megmaradtak, de ezeket az épületen belül más elrendezésben alakították ki. Megtörtént az épület teljes körű belső felújítása (gépészeti, villamos és gyengeáramú rendszere is), valamint akadálymentesítése is. A rendelő előtti részen akadálymentes parkolót alakítottak ki.

Az intézmény műszaki átadás-átvétele 2020. június 2-án fejeződött be.

A projekt eredményeképpen Pécs népessége ezekben az orvosi rendelőkben helyben tud olyan egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni, amelyeket eddig más városrészben, hosszabb várakozási idővel tudtak csak elérni, ez pedig hozzájárulhat a város, illetve városrész népességének megtartásához. A betegségek hamarabb jutnak egészségügyi ellátáshoz, mely a gyógyulási idő rövidülését is magával hozhatja, ez pedig hosszú távon a helyi népesség egészségügyi állapotának és életminőségének javulását segíti elő. A kevesebb időt táppénzen töltő munkaképes lakosság arányának emelkedése a helyi gazdaság fejlődését is előremozdíthatja.

A cikk az Egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztése Pécsett – TOP-6.6.1-16-PC1-2017-00001 kódszámú pályázat keretében készült.

 

hirdetés

Hirdetés