Megunták: temethetik a gödröket!

Minden pécsinek szívfájdalma az a néhány csúf, elhagyatott pontja a belvárosnak, ahol hajdanán nagy lendülettel indultak (vagy indultak volna) építkezések. A hatóság megunta, ezért a gödrök betemetésére szólította fel a tulajdonosokat.

hirdetés

Pécsen több olyan tájseb is van, amelyekkel az elmúlt évek alatt semmit nem kezdtek a tulajdonosaik. A Búza téri Corso Hotel melletti betonplacc az egyik, amelyik szúrja a pécsiek szemét. A hotel ugyan elkészült, ám a mellé tervezett irodaházból csupán a mélygarázs épült meg. Közel másfél éve még volt remény arra, hogy befejezzék az épületet.

Az ingatlan az osztrák kézben lévő Corso Services GmbH & CO KG birtokában van. A cég pesti központjában egy női hang tanácstalanul annyit tudott csak mondani, hogy a tulajdonos osztrák, de bővebbet nem árult el terveiről.

gödör, corso, hl03
A Búza tér “éke” a Corso alatti betonterület

A torzóban maradt beruházással szemben, a rendőrség előtt található gödröt nemsokára azonban be kell temetni, építési engedélyezési eljárásnak semmi híre nincs. A Baranya Megyei Kormányhivatal hatósági osztálya ugyanis “kötelezési eljárást” kezdeményezett, ami alapján el kell tüntetni a tájsebet. A határidő: 2017. június. A palánkokkal körbevett telek tulajdonosa, a Tumanix Vagyonkezelő és Hasznosító Kft. A céget egy ír férfi birtokolja, aki teljesen elérhetetlen már évek óta.

gödör, rendőrségnél, hl03
A természet visszavette a rendőrség előtti gödröt is

Az Ifjúsági Ház előtt fellelhető negatív műalkotás, gigagödör is hasonló sorsra jut. A megyei kormányhivatal itt is elindította az eljárást, kötelezte a tulajdonost az Ifjúsági Ház melletti gödör betemetésére. Ennek határideje március vége, mivel építkezni senki nem akar itt.

gödör, volt ih, hl01
A volt Ifjúsági Ház előtt húzódik ez a csodás árok

A területet az Altan Beton Hungária Kft. 1996-ban vásárolta meg. Ám az interneten megtalált elérhetőségen egy férfi szűkszavúan csak annyit mondott: már évekkel ezelőtt gazdát cserélt a telek, most a Sopianae Invest Kft. a birtokosa. Ekkor egy egészen érdekes hálóba keveredtünk, a férfi által megadott számon egy hölgy vette fel a telefont, aki azt mondta, hogy nemrég beszéltünk a kollégájával. Nem véletlenül, hiszen – egy cseh cég mellett – az Altannak kisebbségi részesedése van a Sopianae Investben.

  • Várfalvi Tamás

    Az összes ilyen építkezéshez meg kellene szabni egy határidőt, és amennyiben ez idő alatt nem készül el, vagy nincs rajta látható érdemi munka, a város visszavehetné az egész területet. Pl. ha valami nagyobbat terveznek, amit előreláthatólag 3 év alatt terveznek befejezni, akkor kapnának rá 5 évet. Ha az 5 év alatt se jutnak tovább egy gödörnél meg két-három beton elemnél, akkor vissza az egész. Röhejes, hogy semmilyen kötelezettségük nincs egy megyeszékhely belvárosában építkezőknek…

  • Bence Illes

    Hát inkább egy gödör álljon a Corso mellett, mint a tervezett Alle ocsmányság.