Meguntuk a koporsós temetéseket

Úgy látszik, a koporsós temetés mára divatjamúlt lett, ugyanis egyre többen választják az urnás búcsúztatást, és kezd elterjedni a szórás és az otthoni elhelyezés is. Sőt, egyre extrémebb temetések is vannak, ahol a „béke poraira” kifejezés lassan értelmét veszti.

hirdetés
woman-at-funeral-shutterstock_155067620-1280x960
Koporsóból sokkal kevesebb van

Elgondolkodtató, hogy amennyiben nem ütközik jogszabályba, hamvainkkal bárhogy rendelkezhetünk. Utolsó kívánságainkat pedig a temettetőnek teljesítenie kell, nincs mese. Úgyhogy szabadjára lehet engedni a fantáziánkat, folyóba szórhatjuk hamvainkat, kilőhetjük az urnát az űrbe, vagy tűzijátékként is ragyoghatunk. De ennél egyszerűbb és kézenfekvőbb megoldások is vannak – például hazavihetik a rokonok az urnánkat.

Ételt és italt is adnak a túlvilági léthez
A tradicionális cigány temetés szintén különleges: több órás temetési menetelés a legcifrább öltözetekben, miközben a rokonok, barátok ráborulnak a halottra és hangosan zokognak. A temetésen a vajda vagy a közösség legöregebb cigány férfija mond búcsúztatót. A szertartást hangos jajgatás és felfokozott gesztusok kísérik, ami szintén a rítus része, a gyász megmutatásának rituális formája. A halott mellé temetik annak kedvenc tárgyait, ékszereit, valamint ételt és italt is adnak neki a túlvilági léthez. 

Tóthné Varga Hajnalka, a Pécsi Rekviem Temetkezési Kft. vezetője szerint ehhez a jogszabályoknak megfelelően nyilatkozatot kell tennie annak, aki hazaviszi az urnát, de csak a saját telkén helyezheti,  ha máshol szeretné, akkor az ottani tulajdonos engedélye szükséges. Önkényesen, akárhol eltemetni a hamvakat törvénybe ütközik.

Tapasztalatai szerint azonban inkább külföldön jellemzőek az extremitások, itthon nem igazán népszerűek az új keletű temetkezési szokások, ragaszkodnak a hagyományos formákhoz.

Papp Roland, a Pécsi Köztemető vezetője szintén nem találkozott extrém esetekkel. Régebben a koporsós temetést részesítették előnyben Pécsen, mára 70%-ban az urnás, hamvasztásos szertartások vannak többségben. Ez annak is köszönhető, hogy az urnás temetés olcsóbb, a generációk közötti kapocs talán kevésbé szoros, valamint hogy életünkben egyre kevésbé lehet helye és szerepe a halálnak, az elmúlásnak.

Sokan viszik el a hamvakat, pedig a temető területén úgynevezett száraz és vizes szórásra  is van lehetőség: a vizes szórás esetén a temető területén található Zsolnay-szökőkútba helyezik a hamvakat, míg a száraz szóráskor a szárazkútba hintik el a földi maradványokat.

Arccal Mekka felé
A muzulmán temetés megköveteli a koporsó és hamvasztás nélküli, csupasz földhalom alá helyezést. A halottat a jobb oldalára kell fektetni, arccal Mekka felé. A csupasz földhalom alá helyezés teljesítése nálunk jogszabályi gondokat okoz, és a kérésnek maradéktalanul nem is tudtak eleget tenni, hiszen nálunk földbe temetni csak koporsóban, vagy urnában szabad. Ugyanakkor a Pécsi Köztemetőben muzulmán parcella is van.