Megvan, mikor lesz a Pécs Pride, Kőváriék közmeghallgatást kezdeményeznek

A Diverse Youth Network Facebook-oldalának borítóképe

Szerdán este a szervezők hivatalosan is meghirdették a május 16-án, Pécs belvárosában rendezendő Pécs Pride felvonulást. A Diverse Youth Network rendezvénye ellen mintegy kilencezren írták alá az országos online petíciót – erre hivatkozva kezdeményez közmeghallgatást Kővári János, a belváros önkormányzati képviselője.

A szervezők hatnapos rendezvényben gondolkodnak, korábban azt írták, egy fontos üzenetet hordozó, kulturális fesztivált hoznának létre. Nemsokára a Pécs Pride pontos felvonulási útvonalát is közzéteszik. A fesztivál május 11-én kezdődik, utolsó napján, 16-án lesz a felvonulás.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt eközben egy másik petíciót is elindított, ez a “Pécs Pride-ot ellenző petíció elleni petíció”.

A felvonulásról, a részletekről bővebben a Szabad Pécsen olvashatnak.

– A belváros önkormányzati képviselőjeként határozottan tiltakozom a köznyugalmat és közerkölcsöt sértő rendezvény, felvonulás ellen, hiszen kilencezer pécsi polgár tiltakozása ellenére szervezték ezt meg – mondta Kővári János sajtótájékoztatóján, amit a Király utca elején tartott, hiszen az LMBTQ-közösség felvonulása várhatóan itt zajlana.

(Eddig valamivel több mint 8600-an írták alá, de nem csak Pécsről, hiszen ez egy országos, bárki által aláírható petíció.)

Kővári elmondta, a mai nappal kezdeményezi első körben a közmeghallgatást – Pécs polgárainak joguk van tudni, hogy a város önkormányzatának vezetői hogyan viszonyulnak az ügyhöz.

– Már számos szervezet jelezte a csatlakozási szándékát, illetve a pécsiek aláírásukkal is segíthetik, hogy létrejöhessen a közmeghallgatás, mindent megtudhassanak a rendezvényről. Emellett jogi lépéseket is tesznek a közerkölcsöt, jóízlést sértő felvonulás ellen, ezek kidolgozása folyamatban van – nyilatkozta.

– Nyomatékosan kérek minden pécsit, hogy a gyűlöletkeltő, ellenséges, uszító megnyilvánulásoktól, posztoktól tartózkodjanak, ellenkező esetben a provokáció eléri a célját. Hangsúlyozom, most nem egy nemi kisebbség, hanem egy közerkölcsöt sértő felvonulás ellen tiltakozunk – tette hozzá.

Újságírói kérdésre Kővári elmondta, a közmeghallgatást kötelező megtartani, ha mintegy 6-8 ezer aláírást sikerül összegyűjteni – szerinte ez hamar meg fog történni, látva a pécsiek reakcióit. Természetesen maga a polgármester is összehívhat egy ilyen eseményt.

– Március első hetétől települünk ki elsősorban a belvárosban, de Pécs egyéb pontjain is, hiszen ez az ügy egész Pécset érinti.