Megyei szűrőprogram indul

Baranya negyvenkilenc településén több mint tízezer ember általános szűrését végzik el abban a programban, amely a minap indult el és novemberig tart. A 900 millió forintos uniós támogatásból rendezvényeket tartanak, diéták megtartásához és az egészséges életvitelhez szükséges tanácsokat adnak a szűrések mellett, emellett kiadványok is készülnek.

hirdetés

Mindezt Csizi Péter országgyűlési képviselő jelentette be pénteken. A politikus elmondta: a 2014-2020-as uniós ciklusban a gazdaság, a kis- és közepes méretű gazdasági társaságok megerősítése mellett az egészséges életvitelre való nevelés, a betegségmegelőző szűrések is megkerülhetetlenek.

Csizi Péter, Nagy Csaba

– A mostani projekt legfőbb előnye, hogy a hátrányos helyzetben lévő területeken olyanok is megkapják a szűréseket, akik egyébként nehezen jutnának hozzá ezekhez. Egy-egy betegség korai felfedezése, vagy a figyelem felhívása a nem megfelelő életvitelre éveket, évtizedeket jelenthet egy-egy ember életében.

A 900 milliós, teljes egészében uniós finanszírozású programban családi egészség-, szűrő-, sportnapok szerepelnek, de lesznek táplálkozási tanácsadások is.

– A három és fél hónapos projekt célja az egészségtudatosság erősítése, a térségben élők egészségügyi és mentális problémáinak csökkentése, az öngondoskodás és alkalmazkodás képességének növelése – jelentette ki Nagy Csaba, a megyei közgyűlés elnöke.

A projekt keretében nagy szerepet kapnak az iskolai, munkahelyi, családi közösségeket megmozgató egészségnapok, kampányszűrések, táborok, túrák. A rendezvényeken a kulturális-, és közösségi élményeken túl a résztvevők különböző szűréseken is részt vehetnek, mint például a vérnyomás-, vércukor-, vagy testzsírszázalék-mérésen.

A gyakorlatorientált pedagógusképzés keretében pedig az oktatás-neveléssel foglalkozó intézmények számára nyújtanak oktatást.

A programban még online tanácsadási felületet is kialakítottak, így például dietetikustól, pszichológustól, gyógytornásztól, pszichológustól is kérdezhetünk a neten keresztül.

Részletek és csatlakozás a programhoz: ITT!