Mehet a sufnituning 300 négyzetméterig?

Magától nem indul be...

Nyár eleje óta már építési engedély nélkül, egyszerű bejelentés alapján is épülhetnek 300 négyzetméternél kisebb területű házak. A hamarosan napvilágra kerülő vonatkozó kormányrendelet szerint a lakóépület bővítését is el lehet végezni, ha az otthon alapterülete a bővítés után nem haladja meg a 300 négyzetmétert. Sufnituning ezerrel?

hirdetés

Idén július elseje óta a 300 négyzetmétert nem meghaladó új lakóépületeket egyszerű bejelentés alapján lehet megépíteni. Ehhez az egyszerű bejelentést kell tenni a kiviteli tervdokumentációval a hatósághoz építési naplót kell vezetni elektronikusan, és kész.

Bagoly Attila, a pécsi polgármesteri hivatal Hatósági Főosztály Műszaki Osztályának vezetője szerint nem csupán új lakóépületet lehet építeni, hanem bővíteni is, ha a ház alapterülete a bővítés után sem haladja meg a 300 négyzetmétert. A szakember szerint a részletes szabályokat kormányrendelet fogja meghatározni.

Ráfizethet, aki nagyon spórolni akar
300 négyzetméterig bármi lehet…

A nyáron bevezetett egyszerű bejelentés alkalmazásával sokakban felmerült, hogy sok építtető nem veszi majd figyelembe a városképet, azaz olyan házat húz fel, amilyet csak akar, rontva az utcák egységes arculatát – akár sufnituninggal, akár más módszerrel.

Az, hogy végül hogyan fog megtörténni, még az építésügyi hatóságnak sincs tapasztalata, mindenesetre szakszerűséget ellenőrizni.

– A törvény előírja, hogy a tervezőnek a helyi építési szabályzat mely rendelkezéseit kell betartania, de az egyszerű bejelentés esetén nem kell településképi véleményt beszerezni, míg korábban és nagyobb házaknál erre szükség volt.

Mindez azt jelenti tehát, hogy egyelőre bárki olyan típusú és jellegű lakást és házat építhet 300 négyzetméterig, amilyenre éppen kedve van – már ha betartja az előírásokat.Ennek ellenére jó hír az, hogy a pécsi önkormányzat a már elkészült arculati kézikönyv segítségével kordában tarthatja azokat a beruházásokat, amelyek nem illenek bele egy adott lakóövezet vagy városrész arculatába.

Már felelősségbiztosítás is kell
Szeptember elsejétől a 300 négyzetméteresnél kisebb, egyszerű bejelentéssel érintett családi ház tervezéséhez és kivitelezéséhez kötelező felelősségbiztosítás szükséges – bár az erről szóló kormányrendelet még nem készült el. Az elképzelések szerint a felelősségbiztosítás a kivitelezői szerződésben rögzítenék, hiányában a kivitelező nem léphet a munkaterületre, az építési napló nem nyitható meg és a kivitelezés sem kezdhető meg. Mindez azokra a beruházásokra vonatkozik, amelyek kivitelezési szerződését 2016. szeptember 1-jét követően kötötték meg, az elektronikus építési főnapló megnyitására pedig 2016. október 1-je után került sor, az építési napló megnyitása október 16. után történik.