Mellár Tamás is aláírta az MTA elnökjelöltjének címzett tiltakozó levelet

Mellár Tamás országgyűlési képviselő

Nyílt levélben tiltakozott 66 magyar tudós Freund Tamás MTA-elnökjelölt kijelentései ellen. Az agykutatónak a társadalomtudósokra tett korábbi megjegyzéseit és a bennük megjelenő politikai szempontokat sérelmezik – olvasható a qubit.hu-n.

hirdetés
Uránia Mozi

Íme a levél teljes terjedelmében:

Tisztelt Freund Tamás, Tisztelt Akadémikus Úr!

A levél aláíróiként tisztelettel kérjük, hogy az MTA egyik elnökjelöltjeként tartózkodjék az olyan felelőtlen, meggondolatlan, sértő és alapvetően hamis kijelentésektől, amelyek politikai szempontokat emelnek be az MTA választási folyamatába, valamint tagjainak megosztását, a társadalomtudományok és a természettudományok művelőinek szembefordítását eredményezhetik.

A Mandinerben megjelent interjújában Ön a következőt nyilatkozta: »Azok a társadalomtudósok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen, pusztán a kormánykritika álarca mögé bújva tudnak érvényesülni. Nem ritka, hogy egy-egy gyengén teljesítő társadalomtudós publikációját neves nemzetközi folyóiratok szakmai okokból nem fogadnák be, némi kormánykritikába csomagolva viszont tárt karokkal várják«. A levelet aláíró társadalomtudósok többsége sokat publikál külföldön is. Így tudják, hogy a külföldi tudományos folyóiratok a tudományosság mércéjével mérnek, a tanulmányoknak nem lehetnek politikai céljaik, különösen nem álságosan bujtatottak. Amennyiben Ön mégis kitart állításai mellett, kérjük, tájékoztasson bennünket arról, hogy mely társadalomtudósok éltek az Ön által említett eszközzel, és mely neves külföldi folyóiratok fogadtak be tárt karokkal ilyen átlátszóan gyenge cikkeket. Levelünket természettudósok is aláírják, akik elítélik a különböző tudományterületek szembeállítására irányuló törekvéseket, azt, hogy politikai szempontokat keverjenek a tudományos minősítésbe, valamint, hogy hozzá nem értők minősítsenek tudományos kutatókat és munkáikat.

Még egyszer felhívjuk a figyelmét, hogy mint az Akadémia egyik elnökjelöltjének, arra kellene törekednie, hogy az Akadémia a különböző tudományterületen dolgozó kutatók együttes képviseletét a politikától független szellemben lássa el, és tartsa távol magát az efféle szakmaiatlan, megosztó nyilatkozatoktól.

A levelet 66 magyar tudós, köztük Mellár Tamás közgazdász, az MTA professzora, országgyűlési képviselő, a Mindenki Pécsért Egyesület elnöke is aláírta.

Az MTA új vezetőit egyébként kedden választják meg. Mint olvasható az MTA honlapján, július 6-án délután kezdődik az a 24 órás szavazási folyamat, amelynek eredményeként július 7-én kiderül, ki lesz a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke, főtitkára, főtitkárhelyettese és három alelnöke.