Meneküljenek az allergiások!

Javában tart a parlagfűszezon, amely minden tizedik magyar számára szenvedést okoz. A gyomnövény virágzása azonban további áldozatokat szedhet, hiszen az utóbbi években megemelkedett az országban a parlagfű-koncentráció, kimutatások szerint egész Európában nálunk a legmagasabb az aránya.

hirdetés

Szakemberek szerint az öt évvel ezelőtti állapotokhoz képest emelkedett a parlagfű-koncentráció, hiszen a maximum pollenszám 1700-ra nőtt köbméterenként a korábbi 1000-1500-ról. A magas koncentráció már azoknál is tüneteket okozhatnak, akik eddig nem, vagy kevésbé voltak érzékenyek a virágra.

parlagfű23
Nem kímél senkit a parlagfű

Harangi Ferenc pécsi allergológus szerint Baranya és Pécs környéke sem lóg ki a sorból, elég fertőzött területnek számít.

– Jó lenne, ha mindenhol irtanák, de természetesen ez nem megoldható. A parlagfűszezon általában július második felében kezdődik, a legmagasabb koncentráció augusztus utolsó és szeptember első heteiben tapasztalható, néha eltart szeptember végéig is, de arra is volt már példa, hogy október végéig elhúzódott.

Ez elsősorban az időjárástól függ: ha esős, nedves, kevés napsütéssel járó idő lesz, akkor talán előbb véget érhet a szezonja, de ha az eddigi időjárással ellentétben szárazabbra, melegebbre fordulna, akkor tovább is elhúzódhat az allergiások szenvedése.

A gyógyszerek segítenek
A gyógyszerek segíthetnek

A szokásos tünetekre – orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, szemviszketés, könnyezés, torokviszketés, esetleg torokfájdalom, néha még hőemelkedés, láz, fejfájás is előfordulhat (ha nem kezelik) – érdemes tehát odafigyelni.

A bajokat tetézi, hogy nem csupán a parlagfű, hanem a fekete üröm is most virágzik, ez a gyomnövényt is sokan átkozzák, ahogy a különböző füvek pollenjei is. Némileg jó hír, hogy a “kezdő” allergiások számára védekezésként elegendő az antihisztamin tartalmú készítmények szedése, súlyosabb tüneteket produkálók számára azonban a helyi alkalmazású szteroidok a leghatásosabb gyógyszerek. Immunterápia során pedig a szervezetet hozzászoktatják az allergiát kiváltó anyaghoz, ami azonban akár több évig is eltarthat, de végleges megoldást kínálhat.