A bevándorlók bírják a pécsi kitérőt

A pécsi vasútállomáson minden nap több alkalommal láthatunk bevándorlókat, akik ugyan nem maradnak sokáig a városban, de ettől még nem feltétlenül egyszerű a sorsuk Pécsett.

hirdetés

Július elején kezdtek el szállingózni Pécsre a menekültek, akkor viszont sokan még azt gondolták, hogy a városba csak betévedt az a 30 afganisztáni, akik a vasútállomás előtt üldögéltek. Azóta viszont naponta érkeznek a menekültek az állomásra, a városban azonban nem maradnak, mennek ugyanis tovább egyből.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=gpE17m5Vb3o” width=”650″]

Csupán néhány órát töltenek Pécsett azok a pakisztáni menekültek is, akikkel a vasútállomás melletti rögtönzött ellátóhelyen találkoztunk. Addig maradnak, amíg lezajlik a menedékkérői regisztrációjuk.

Nincs megoldva a fürdés
Nincs megoldva a fürdés

Ahogy legtöbb sorstársuk, úgy ők is Csongrád megyében lépték át a magyar zöldhatárt, onnan pedig buszokkal és vonatokkal szállították őket Pécsre, hogy itt intézzek el a szükséges papírmunkákat. Erre pedig azért van szükség, mert a szegedi menedékjogokkal foglalkozó hivatal a rendkívüli migrációs helyzet miatt túlterhelt, a menedékjogi kérelmeket pedig 24 órán belül szükséges rögzíteni.

Így borotválkozik egy menekült
Így borotválkozik egy menekült

Mirza Rjasif pakisztáni menekült lapunknak elmondta, hogy ő és körülbelül 20-25 társa azért jöttek el Pakisztánból, mert a Talibán könyörtelenül feldúlta az országot, lebombázta az összes tömegközlekedési lehetőséget, korlátozza az úti okmányok kiadását, mindezekből pedig egyértelműen következik, hogy az országban – noha a háborúknak vége – se pénz, se munka, se ember nem maradt, mondta.

Egy szíriai menekült pakol
Egy szíriai menekült pakol

Umar Farook is hasonló véleményen van, aki rövid magyarországi tartózkodása után Ausztrián keresztül Franciaországba szeretne utazni, természetesen azért, hogy dolgozhasson.

Bárkit megkérdeztünk, mindenki ugyanazt mondta: akármilyen munkát elvállalnak, csak dolgozhassanak, küldhessenek haza pénzt családjuknak, és egy boldogabb életet élhessenek. Magyarországról pedig – ugyan csak pár napot vannak itt – azt mondták, hogy nagyon szép helynek tartják, és nagyon kedvesek itt az emberek. Görögországban például sokkal kevésbé érezték biztonságban magukat.

Játékokat osztanak a kicsiknek
Játékokat osztanak a kicsiknek

A hely egyébként, ahol a pécsi menekültek várnak, a MÁV egy utasforgalom elől elzárt területe, itt a pakisztániak – és ott jártunkkor még egy szíriai család – pihenhetnek, és használhatják a nekik odaállított toi-toi vécéket.

Fürdésidő volt
Fürdésidő volt

Ha viszont elered az eső, a föld alattuk mocsárrá változik, a fürdési lehetőségek pedig egyelőre nem kifejezetten megoldottak. A közeli közkutat használják tusolásra, ivásra, hajmosásra.

Szerencsére pécsi önkéntesek segítik a menekülteket, szendvicseket, arab süteményeket, gyümölcsöket, péksüteményeket osztanak nekik, de több leterített pokrócon használt ruhák és cipők közül is válogathatnak. A pakisztániak ugyanis hat hónap utazás alatt elnyűtték mindenüket. A menekültek gyerekeire is gondoltak, nekik különböző játékokat is adnak.