Menekülteken segítene az ÖPE

Ha megépül az alföldi határon a kerítés, akkor a menekültek új útvonalakat fognak választani maguknak, ezért vélhetően Pécsen is jóval többen lesznek – mondta Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője. Az ÖPE szerint a vasútállomáson javítani kell a bevándorlók elhelyezésén. 

hirdetés

Pécsen egyelőre csak órákat töltenek el azok a menekültek, akik innen mehetnek tovább a nyugat-európai célországok felé. A pályaudvaron azonban jelenleg a szabad ég alatt várakoznak legtöbbször, civilek segítenek rajtuk, ők adnak élelmiszert és ruhákat nekik. Az egészségügyi ellátásukról pedig szintén önkéntes módon a Galenus Mentőszolgálat gondoskodik  egy mentőautóban kialakított rendelővel.

Az ÖPE képviselője, Kővári János keddi sajtótájékoztatóján közölte, a mentőszolgálat kereste meg őt azzal, hogy segítsen számukra egy olyan helyiséget keresni, ahol el tudják látni az ide érkezőket. Kővári szerint ennek érdekében tárgyalni fog a MÁV-val, hogy helyet adjanak neki.

A képviselő kitért rá, a hazai jogszabályok alapján az államnak és az önkormányzatnak  lenne feladata ellátásban részesítenie a menekülteket, és különösen azért szeretnék felhívni az érintett szervek figyelmét a helyzetre, mert a mostani 80-100 menekült helyett a kerítés megépítése után várhatóan jóval többen érkezhetnek majd Baranyába.

A képviselő hozzátette: a napokban felkeresi a baranyai kormánymegbízottat, Horváth Zoltánt és Páva Zsoltot, Pécs polgármesterét, hogy biztosítsák a megfelelő infrastrukturális feltételeket és egészségügyi ellátást. Úgy véli, hogy akár azok a konténerek is alkalmasak lehetnek erre, amelyeket jelenleg a MÁV használ a vasútállomás felújítása alatt váróteremnek és pénztárnak.