Mennyi pénzt kell adni az ifjú párnak?

Mennyit kaphat az ifjú pár?

Ha kapunk egy esküvői meghívót, örülünk az ifjú párnak, és alig várjuk, hogy ott legyünk a nagy össznépi ünneplésen. Miután azonban lecseng a kezdeti boldogság, jön az örök probléma, a kellemetlen kérdés: mennyi pénzt vigyünk az ifjú párnak?

hirdetés

Kozarics Viktor pécsi esküvőszervező lapunknak elmondta, hogy a meghívottaknak illik legalább a vacsorát „kifizetniük”. Ez ma átlagosan minimum 10-12 ezer forint költség egy esküvőn, fejenként. A dolog azonban nem ilyen egyszerű. Egy jól megszervezett esküvő, amelyre a pár meghív 100 főt, ma két és fél millió forint körül mozog. Persze ennél van olcsóbb és drágább esküvő is.

Mennyit kaphat az ifjú pár?
Mennyit kaphat az ifjú pár?

A meghívottak nagyjából mindig tudják, hogy mire számíthatnak, és ha az ilyen többmilliós költséget jelent a párnak, akkor érdemes megfontolni, hogy ne csak a lakomát fizessük ki, hanem adjunk a párnak némi pluszt is. Ha ugyanis a pár fizeti az esküvő költségeit, a násznép pénzajándékából feltehetően még csak nullszaldós sem lesz az esemény ezek alapján.

Kozarics Viktor ehhez hozzátette, hogy az esküvőszervezők erre az eshetőségre fel is hívják általában a házasulók figyelmét. Ha viszont a szülők állnak mindent, vagy csak egy részét, már ezzel a minimum 10-12 ezer forinttal is jól járhat a pár.

Legalább a vacsorát illik állni
Legalább a vacsorát illik állni

Azt azonban jó tudni, hogy a statisztikák szerint a násznép tagjai átlagosan 15-20 ezer forintot adnak ajándékba esküvőkön. Ebben azonban benne van az a távoli rokon vagy ismerős is, aki 5 ezer forintot rejt a borítékjába, és az a közeli rokon is, aki 50-100 ezer forintot ad. Előfordul néha még üres boríték is.

Az esküvő előtt az eljegyzést sokan egy ebéd, egy vacsora, vagy egy kisebb, szűkebb családi körben töltött buli keretében jelentik be. A szokás az, hogy a meghívott 20-30 fő leginkább tárgyi ajándékot visz a párnak, amely mellé néha egy kisebb összeget is csúsztatnak, hogy az ebédet vagy a vacsorát fedezze. Ez az összeg – és persze az ajándékok – a hagyományok szerint a lányos családot illetik meg, mert a vendégek vendégül látását is a lányos ház fizeti!

Az eljegyzési bulira is kell pénzt adni? Nem mindig!
Az eljegyzési bulira is kell pénzt adni? Nem mindig!

A babakeresztelőknél is előfordulhat ajándékozás, de nincs egyértelmű válasz arra, hogy kell-e pénzt vinni, és ha igen, mennyit. Az alapszabály itt is az, mint az esküvőknél. Ha a pár a keresztelőt nagyobb lélegzetűre szervezi, szintén illik kifizetni a vendéglátás költségeit. Ha viszont csak egy családi, otthon töltött ebédről van szó, kevesebb pénzt vigyünk, vagy válasszunk mondjuk ajándékot a kicsinek.

A sok örömteli esemény után jöjjön egy szomorúbb is, a lehető legszomorúbb, a temetés. A temetéseken ugyanis van lehetőség arra, hogy a hamvasztás vagy a koporsós temetés, valamint a pap vagy – polgári temetés esetén – a halotti beszédíró költségei mellett az elhunyt egyik ismerőse, barátja, volt munkatársa a munkahely nevében (és folytathatnánk) mondjon beszédet. Annak pedig, aki a beszédet mondja, néha illik juttatni némi “támogatást”. De mennyit?

Több pécsi temetkezési vállalkozást is megkerestünk, de sehol nem nyilatkoztak nekünk ebben a kérdéseben. Az egyik vállalkozó azonban annyit azért elmondott, hogy ha a tiszteletét tevő egyén egy céget, volt munkahelyet, társaságot képvisel, akkor illendő valamennyi adni. Az is gyakran előfordul, hogy valaki koszorút vagy csokrot nem vinne, annak árát viszont odaadja a gyászolóknak.