Menő könyvtárba járni Pécsen

Már több mint húszezer olvasójegyet állított ki működése óta a pécsi Tudásközpont; a legtöbben folyamatosan használják a szolgáltatásokat, hétvégenként pedig százak járnak be újságot olvasni. Az igazgató szerint trendi lett könyvtárba járni.

hirdetés

– Nem gondoltuk volna, hogy a 2010-es átadást követően ennyien érzik majd úgy, hogy jó dolog a könyvtárba járás. A szolgáltatásainkat ma még annál is többen veszik igénybe, mint bibliotékánk fénykorában, a hetvenes-nyolcvanas években – meséli Szabolcsiné Orosz Hajnalka, a Csorba Győző Megyei – Városi Könyvtár igazgatója.

A számok arról tesznek tanúbizonyságot, hogy a bibliotéka megnyitása óta legalább kétszer annyian keresik fel az intézményt, mint annak idején a városi és a megyei könyvtárat együttvéve. Ez még annak tudatában is óriási eredmény, ha hozzátesszük: az egyetem központi könyvtára is a Tudásközpontban működik. Korábban ugyanis a hallgatók túlnyomó része egyúttal a megyei könyvtárba is be volt iratkozva.

Az olvasók fele fiatal

A felnőtt könyvtártagok gyarapodása mellett a legkisebbeknek is megjött a kedve: ma háromszor annyi gyerek jár könyvtárba, mint 2-3 éve.

További pozitívum az is, hogy az olvasók több mint a fele a 19-30 éves korosztályból kerül ki, összesen pedig 15 ezren kölcsönöznek valamit heti rendszerességgel.

– Rendkívül biztató a jövőre nézve, hogy több mint félezer beiratkozott olvasónk hat év alatti és rendszeres látogatónknak számít. Gyakorlatilag kijelenthető: a hétvégi családi szórakozások részévé vált mára a könyvtárba járás. Ezt nagyrészt annak is köszönhetjük, hogy gyakran szervezünk különböző családi programokat a központban – újságolja az igazgató.

Téved, aki azt hinné, hogy az olvasójegyesek csak nézelődésre, újságolvasásra használják a könyvtárat: az első teljes évben ugyanis mintegy félmillió dokumentumot kölcsönöztek, s idén még magasabb lehet ez a szám az év végére. Közben a turisták is gyakran keresik fel a hipermodern épületet: napijegyekből is húszezer darab felett fogy évente.

Orosz Hajnalka megemlítette, hogy a Tudásközpont igyekszik egyfajta kultúrplázaként is működni az esztendő során, így januártól decemberig mintegy kétszáz programot rendeztek az épületben. Csak idén közel 200 millió forintnyi uniós forrást nyertek: útjára indult a fogyatékkal élőknek, időseknek segítséget nyújtó „Házhoz megy a könyvtár” program, a kicsiknek hasznos „Babaváró” program, jövőre pedig már a második könyvtárbusz járja a megye aprófalvait.

[frame]

Válságban a pécsi könyvesboltok

Több nagyobb könyvkereskedést is felkerestünk, milyen tapasztalataik vannak a kötetek eladása kapcsán. A vezetők azt mondták: siralmas éven lesznek túl idén, s meglátásuk szerint még a legnagyobbak is veszteségesek lesznek ebben az évben. De elég csak a laikusnak végignézni, milyen akciók futnak az üzletekben, s bárki észreveheti, hogy nincs minden rendben: hatalmas albumokat kínálnak az előállítás költsége alatt, folyamatosak a leárazások. Az eladók állítása szerint csak ajándékozási időszakban lendül fel a forgalom, és ilyenkor is a hírességek sikerkönyveit veszik leginkább.

[/frame]