Menza: alig lesz Pécsen emelés?

Brutális drágulástól tart a  Magyar Közétkeztetők Szövetsége, ha a kormányzati terveknek megfelelően új rendszert vezetnek be a menzákon. Pécsen már most egészségesebb a koszt az iskolákban, mint korábban, viszont drágább is.

hirdetés

A kormányzati szerint személyenként legalább fél liter tejet vagy ennek megfelelő mennyiségű, kalciumtartalmú tejterméket, négy adag zöldséget, vagy gyümölcsöt kell biztosítani az egész napos étkezés során. Emellett a só- és zsírbevitelt is szigorúan szabályozza a várhatóan jövőre életbe lépő rendelet. A szövetség éppen ezért tart attól, hogy akár 70 százalékkal is többe kerülhet a menza, mint korábban, hiszen az egészségesebb ételek ára ma jóval többe kerül, mint a különböző tartóstó szerekkel, egészségtelen zsírsavakkal, vagy a laikusok számára ismeretlen összetevőkből álló étel.

A városban Hungast Dél-Magyarország Kft. végzi a közétkeztetést. Már 2012-től új, egészséges, úgynevezett reform-menüt vezettek be, ami igen szokatlannak bizonyult a korábbi “fogásokhoz” képest – kapott is számos panaszt a cég.

A cég üzletfejlesztési igazgatója szerint ők a tisztiorvosi hivatal ajánlásának megfelelően készítik az ételeket, amely nem sokban tér el a kormány új, közétkeztetési terveitől.

– Egyelőre úgy látjuk, hogy azon közétkeztetési szolgáltatások esetében, melyeknél ezt az ajánlást eddig is figyelembe vették, és ez alapján dolgoztak, nem lesz komoly árbeli különbség a szigorúbb normák miatt – magyarázza Páger Zsolt.

Az, hogy ez a “nem komoly különbség” forintosítva mit is jelent, egyelőre nem tudták megmondani, mert a számoláshoz meg kell várniuk a szabályozás végső verzióját.

Az üzletfejlesztési igazgató leszögezte, az elmúlt közel egy éves időszakban több mint 400 millió forintos beruházást hajtott végre a Hungast a biztonságos, higiénikus és egészséges élelmiszer előállítás előmozdítása érdekében Pécsett.

  • azta

    Áprilisban már emeltek árat!