Menzák: az étel már jó, csak az idő kevés

Megfelelő minőségű és egészséges ételt kapnak a pécsi közétkeztetésben a gyerekek, ugyanakkor a középiskolások közül nagyon kevesen ebédelnek meleget. Páva Zsolt, Pécs első embere polgármesteri programjában a közétkeztetés megújítását is célul tűzte ki, megnéztük, eddig milyen eredménnyel.

hirdetés

A városvezető a polgármesteri programjában kiemelt feladatként kezelte, hogy megváltozzon a közétkeztetésről kialakult negatív kép és amellett, hogy egészséges ételeket kínáljanak a pécsi gyerekeknek, megfelelő helyet is biztosítsanak a diákoknak. Pécsen már két helyen – a Nevelési Központban és az Angster Szakgimnáziumban – is működik a Hungast Mecsek Kft.-vel közösen kialakított szupermenza. Ugyanakkor már jóval az országos rendelkezések előtt Pécsen külön odafigyeltek arra, hogy egészséges ételeket szolgáljanak fel.

Páva Zsolt közölte: a lehetőségekhez mérten a Hungast Mecsek Kft. igyekszik figyelembe venni a gyermekek ízlését, az új étlapok kialakításánál beépítik igényeiket. Jelenleg ötvenféle diéta közül választhatnak azok, akiknek azt írják elő az orvosok.

Könnyítettek a befizetési rendszeren is, így nemcsak az iskolákban meghirdetett időpontokban, hanem a városban található pénztárakban a hét minden munkanapján be lehet fizetni az ebédet. Egy új internetes felületen a szülők már nyomon követhetik csemetéjük étkezéseit, és hamarosan lehetőség lesz online megrendelésre, illetve lemondásra is.

A városvezető szerint azonban van még teendő, részben azért, mert a középiskolásoknak csak egy töredéke vesz részt a közétkeztetésben, részben pedig azért, mert a gyerekeknek alig van idejük enni.

– A gyerekek és a szülők is jelezték, hogy nagyon kevés idő, sokszor csak 10-15 perc jut az ebéd elfogyasztására, ami nagyon kevés. A helyzeten azonban a pécsi önkormányzat nem tud változtatni, jelenleg ugyanis a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerülete az illetékes. Ha ez megváltozna, akkor véleményem szerint sokkal több gyermek enne ebédet a közétkeztetés keretében.

ank, hungast, gyerekétkeztetés, hl02

Az elmúlt években nem nőtt meg a szolgáltatást igénybe vevők száma, de így is mintegy 11 ezer gyermek eszik a menzákon. A gyermekétkeztetés éves szinten 1,9 milliárd forintba kerül, az önkormányzat a térítési díjakból, valamint az állami normatívából származó bevételek mellett 500–600 millió forintot fordít erre a célra saját büdzséből.

Az egészséges ételek menzai bevezetésekor komoly ellenállás volt a szülők és a gyerekek részéről, ma már erről nem hallani.

Páva Zsolt ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, hogy minden csoda három napig tart. A felhasznált alapanyagok és az ételízesítők, fűszerek változtak a minisztériumi rendeletben leírtak szerint a gyerekek egészségének védelme érdekében, amit megértettek és el is fogadtak a szülők és a gyerekek is.

Hozzátette: a Hungast Mecsek Kft. a nyitott konyhák elnevezésű projekt keretében rendszeresen lehetőséget biztosít a szülőknek a kóstolásra, s meglepő, hogy a korábbi negatív visszhangokkal ellentétben több pozitív visszajelzés érkezett. Ugyanakkor a korábban sokak által nem kedvelt ételeket levették a menüről, helyettük közkedveltebb fogások kerülnek az asztalra.

Páger Zsolt, a Hungast Mecsek Kft. üzletfejlesztési igazgatója szerint sokat dolgoztak azon, hogy egészséges, ugyanakkor a gyermekek ízlésvilágához közel álló ételeket szolgáltassanak.

– Szoros párbeszédet igyekszünk folytatni az óvodákkal, iskolákkal, illetve a gyermekekkel és szüleikkel, ezért szervezünk az egészséges táplálkozásról, életmódról roadshow-kat, postázunk hírlevelet – tette hozzá. Páger Zsolt szerint az elmúlt évben a középiskolások felé nyitottak, mivel jelenleg ez a korcsoport veszi legkevésbé igénybe a szolgáltatást. Ugyanakkor a tavaly októberben az Angster József Szakgimnáziumban átadott, megújult étterem vonzóvá tette a közétkeztetést, ezért több diák is befizetett a menzára. A 2015-ben a Nevelési Központban átadott szupermenzán ugyan nincs több diák, de a gyermekek nagyobb arányban fogyasztják el a felszolgált ételeket.

– Amit ma a legégetőbb problémának tekintünk, az továbbra is a megfelelő étkezési idő biztosításának hiánya. Ahhoz, hogy a gyerekek a kicsengetést követően eljussanak az étterembe, sorban álljanak, megkapják a meleg ebédet, helyet foglaljanak, és az ételt nyugodt, kulturált körülmények közt elfogyasszák, legalább 45 percet kellene biztosítani. Ehhez képest az intézmények négyötödében ennek csak a töredéke jut – szögezte le az igazgató.