Menzakoszt: hivatalosan finom

Kis odafigyeléssel is lehet vonzóbb...

Országos szinten már az év eleje óta vizsgálják, mennyire finomak a közintézményekben – jellemzően bölcsődékben, óvodákban, iskolákban – feltálalt ételek. A hivatal emberei most Pécsre is eljutottak. Az eddig kóstolt ételeket átlagosnak vagy átlag felettinek minősítették.

hirdetés

Ahogy arról korábban beszámoltunk, országszerte ellenőrzik a bölcsődei, óvodai, iskolai menzákat: a szakemberek vakteszten kóstolnak, majd minősítik az ételeket. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) eddig már száznál is több intézményben vizsgálta meg a menüket, majd részletes értékelést készített minden egyes ételről.

A Nébih az elmúlt hetekben járt először Pécsen.

– Az ételek vizsgálata a megszaporodott fogyasztói, szülői bejelentések miatt indult meg. Az intézmények kiválasztása ezek alapján, illetve szúrópróbaszerűen történik – közölte Frum Zsuzsa, kommunikációs menedzser.

Pécsen eddig két intézmény három menüjét vizsgálták; ezek közül kettőt a Hungast Dél-Magyarország Kft., egyet az Eurest Kft. „tett le az asztalra”.

Előbbinél a Zsolnay utcai óvodában feltálalt normál és diétás menüt minősítették átlagosnak, azaz jónak. Mint a jelentésből kiderül, a Hungast normál kosztjánál a kertészlevesre például azt írták, a tészta és a zöldség túlfőtt, de a zöldbab szálkás, a borsó héja kemény, de minden “idegen szagtól, és íztől” mentes. A vagdaltpogácsa baromfihúsból és a burgonyafőzelék pedig teljesen rendben volt. Ugyanitt a diétás menüt is vizsgálták, a gluténmentes kertészlevest kellemesen zöldségesnek jellemezték, bár az alkotóanyagok túlfőttségére panaszkodtak. A diétás vagdalt alapvetően tetszett az ítészeknek, bár kevésbé átsültnek értékelték; a burgonyafőzelékkel pedig minden rendben volt.

A PTE-KK bölcsődéjében gulyást és mazsolás csigát ettek; a kosztot átlag felettiként értékelték. Mint írták, a gulyás kellemes, fűszeres ízű volt, alkotói jól átfőttek, egyedül a tészta volt kissé túlfőtt. A csigánál semmiféle negatívumot nem hoztak fel, ízlett nekik.

Gyermekétkeztetés

Frum Zsuzsa azt közölte, az eredmények nyilvánosságra hozatalával egyedül azt szeretnék elérni, hogy a gyermekek étkeztetésében résztvevők, valamint a szülők is tájékozódhassanak a kicsik elé tálalt ételek tulajdonságairól.

Utaltak rá a Nébih-nél, hogy a gyerekek már a szemükkel is esznek, vagyis az asztalra tett, kitálalt ételről már kinézete, állaga, illata alapján véleményt alkotnak.

– Ha az étel nem tetszik nekik, akkor azt nem fogják megenni, inkább éhesek maradnak. A vizsgálatok eddigi tapasztalatai szerint a vállalkozások jó része megértette a tálalás fontosságát – írták lapunknak a hivataltól.

A Nébih egyelőre nem árulta el, Pécsen hol fognak még ellenőrizni a jövőben, sem azt, hogy hány intézménynél kérnek majd kóstolót.

Kerestük a Hungast és az Eurest illetékeseit is, utóbbiak későbbre ígértek tájékoztatást.

A Hungast üzletfejlesztési igazgatója, Páger Zsolt azt mondta, az “átlagos” minősítést megfelelőnek értékelik, ugyanakkor céljuk, hogy az ételek átlag feletti, illetve kiválóan megfelelt kategóriába essenek, mint amire számos példa volt a Hungast cégcsoport szolgáltatási területein.

– Meg kell jegyezni, hogy bár a vizsgálatok és értékelések objektívnek tekinthetők, nem reprezentatívak, ugyanis jelen esetben az idei tanév eddigi hozzávetőlegesen 60 szolgáltatási napjából egy ételsor megfelelőségét értékeli. A Nébih által végzett vizsgálatokat viszont mindenképp pozitívan értékeljük, ugyanis független és szakmai visszajelzést kapunk az általunk szolgáltatott ételek érzékszervi megítéléséről, másrészt a közétkeztetési szolgáltatókat, így bennünket is, a szolgáltatás fejlesztésére sarkall – mondta.

 • tündike

  Ha minden héten egy alkalommal gyenge leves és utána piskóta van vaníliaöntettel – amit ugye ki szeretnének tiltani a közétkeztetésből – az átlagos? Akkor a kalóriadús, egészségtelen, vitaminmentes étel az átlagos.

 • Kertvárosi

  A cím megtévesztő, mert az ellenőrzés szerint is NEM FINOM? HANEM ÁTLAGOS, illetve normál! Hála Istennek az én gyerkőcöm nem a Hungastnál étkezik.

 • Éva

  Azt kívánom, hogy akik ezt átlagosnak minősítették, soha ne egyenek ennél jobb ételt! Meg még azt is, hogy ilyen színvonalon tálalják fel nekik, mint a gyerekeknek!

 • szülő

  A Hungast által tálalt étel nem átlagos, hanem jóval átlag alatti, legalábbis itt Pécsen. Ha én a Budapestiek helyében lennék, kiraknám az egész bagázst, /főleg a vezetést/ és újakkal kezdenék. Mert ezek még csak nem is konyítják a szakmát. A pécsi gyerekek nem tudnak jót ebédelni.Ideje lenne lépni.

 • vackor

  Hát nem azért mondom, hogy kekeckedjek, de kemény borsó és szálkás zöldbab átlagosnak számít? Ha ilyen babból készítik a főzeléket ki az, aki ezt megeszi?

 • Rita

  na… az igényes ember szeretné, ha gyermeke – ha már az iskolában kell ülnie 16 óráig – tápláló, egészségesebb ételt kapna, ugye?

 • Szakács

  Hivatalosan Magyarország is egy élhető, működő ország, pedig mindannyian tudjuk, hogy egy redvás szemétdomb. Akinek jó a menzakoszt, zabálja hülyére magát vele. Az igényes ember a saját főztjét eszi, nem ipari hulladékot.