Meredek történetek a pécsi taxisok mindennapjaiból

Gyenge gyomrú részegek, Budapestre taxizó külföldiek, egymást megcsaló párok. Hallottunk pár jó pécsi taxis történetet.

hirdetés

A taxizás nem az a szakma, amit alapjáraton unalmasnak hinne bárki is. A pécsi taxisoknak vannak sztorijaik, méghozzá érdekesek és szórakoztatóak.  Ha pedig extrémebb taxis-történeteket szeretnénk hallani, valamiért mindig a részegek jutnak először eszünkbe, hiszen egy átmulatott éjszaka után senki nem akar – vagy nem tud – hazabuszozni, hazavezetni, vagy esetleg egy nagyobbat sétálni hazáig. Többek között ezért is vannak a taxisok, akiknek tűrniük kell a kapatos pécsi partiarcokat, és ami velük jár.

Az éjszaka tartogat meglepetéseket
Az éjszaka tartogat meglepetéseket

Glávits István, a pécsi Euro Tele 7 taxitársaság alelnöke lapunknak elmondta, hogy az ittas pécsi utasok miatt már egy figyelmeztető matricát is ki kellett rakni a taxik műszerfalára, melyen az áll, hogy ha komolyabban összekoszolja valaki, vagy kárt tesz a kocsi belterében – és főleg a kárpitban – annak állnia kell az autó tisztíttatását is. Ez az összeg, ami nagyjából fedezi a tisztítást, 15 ezer forint. Ez a díj azt is kompenzálja, hogy míg az adott kocsit tisztítják és szellőztetik, addig a taxisok nem tudnak dolgozni. Ráadásul ha a tisztítási számlát nem akarja kifizetni az utas, akkor rendőrt is hívhatnak a taxisok. Ennek ellenére Glávits elmondta, hogy megbocsátható, ha valaki ittasan, a meleg kocsiban, a rázkódás és a zötykölődés hatására rosszul lesz. Mindenkivel megesik ez – folytatta –, legudvariasabb utasokkal is.

Van, hogy üldözni kell valakit
Van, hogy üldözni kell valakit

De nem a részeges pécsiek a legérdekesebbek, hiszen vannak olyan helyi üzletemberek, vagy, ami jellemzőbb, Pécsett tanuló külföldi egyetemisták, akik Budapestre is pécsi taxival járnak. Glávits elmondta, hogy a külföldiek – zömében irániak és perzsák – leginkább vásárolni, bulizni, vagy a repülőtérre mennek, de számos alkalommal előfordul az is, hogy Budapestre érkező külhoniak pécsi taxit rendelnek a reptérre, amivel aztán hazáig – transzfer módjára – utaznak. Most nyilván mindenkinek az jár a fejében, hogy mégis mennyiért taxiznak a fővárosba a diákok? Ezek a nagyobb lélegzetű fuvarok körülbelül 50 ezer forintba kerülnek, ami egy baráti, kialkudott ár, és független attól, hogy az utas csak oda megy, vagy vissza is jön a taxival. Glávits kifejtette, hogy az ilyen fuvart nem feltétlenül kell előre leegyeztetni – de persze van erre is lehetőség –, tehát ha valaki beszáll egy taxiba, és Budapestre menne, a taxis, egyből indulhat is, már ha vállalja az utat.

Taxival a reptérre? Ez komoly?
Taxival a reptérre? Ez komoly?

Van olyan fuvarosuk is, aki szeret – vagy szeretne – beszélgetni, és vannak olyan utasok, akik szeretnek társalogni a sofőrökkel. Akadnak azonban olyan extrémebb esetek, amikor a sofőrnek „egy kicsit pszichológusnak is kell lennie” – mondta Glávits. Mint ugyanis kiderült, az utasok hajlamosak a legszemélyesebb frusztrációikat és életfájdalmaikat is megosztani a taxisofőrökkel. Családi és főleg párkapcsolati problémák tucatjaival bombázzák őket, és bizony sokszor komoly vigasztalásra is szorulnak a kiborult, szomorú, elkeseredett utasok.

Volt egy eset például, mikor egy ifjú menyasszony mesélte el sofőrének, hogy vőlegénye 8 év után megcsalta, ami ráadásul úgy derült ki, hogy a férj-jelölt cége ellen különböző okok miatt nyomoztak, és bizony a kopók lencsevégre kapták a férfit is, egy másik nővel. Mit lehet tenni ilyenkor? Vagy akkor, mikor a taxis épp viszi a férjet A-ból B-be, mikor az észreveszi feleségét, egy másik úriemberrel – mert bizony ilyen is előfordult már.

Az pedig már csak hab lehet e munka tortáján, hogy néha beül valaki a kocsiba, és azt mondja a meglepett sofőrnek – és ez így történt –, hogy: „üldözze azt a fekete kocsit, ellopta az aranyamat!”.