Mérgezik a kutyákat Kertvárosban

Keresik a tetteseket!

Mérgezik a kutyákat Kertvárosban, ami nagyon aggasztja a helyi kutyásokat. Egyelőre nem igazán létezik hatékony megoldás a tettesek kézre kerítéséhez.

hirdetés

Újabb kutyamérgezésről terjed a hír Kertvárosban, ahol a napokban patkánymérget találtak a Melinda Parkban az arra járó kutyasétáltatók. A Facebookon körbejáró képen látható, hogy a méreg melletti figyelmeztetés szerint már áldozata is van a mérgezéseknek. A tetteseket a helybeliek keresik.

Keresik a tetteseket!
Keresik a tetteseket!

Az ügy nem az első és feltehetően nem is az utolsó, a sorozatos kutyamérgezéses esetek egyre aggasztóbbak – mondta lapunknak Korner Zsuzsanna, a Kulturált Állattartásért és Tiszta Környezetért Egyesület elnöke. Most a Melinda Park és a Lőtéri-domb környékén bukkantak rá a mérgezett eledelekre – folytatta –, de nem ritka az sem, hogy a Diana téren, Rózsadombon, vagy épp a Krisztina téren kerül elő gyanús csontkupac, húsféleség vagy kutyatáp.

Korner Zsuzsanna kifejtette, az állatkínzók rendkívül változatos módokon dolgoznak, hiszen számos esetben találtak már patkányméreggel beszórt kutya- és macskatápot, szögekkel teleszúrt szalonnákat, fagyállóval, permetszerrel, rovarirtóval átitatott babapiskótákat, amelyek végzetesek lehetnek az városrészben élő állatokra – nem csak a kutyákra. A Lőtéri-domb mögött található, a kóbor – de az egyesület által gondozott – macskáknak kialakított „cicaháznál” legutóbb két macska is elpusztult hasonló mérgezéseknek köszönhetően.

Szöges húsfalatok - végzetes étel az ebeknek
Szöges húsfalatok – végzetes étel az ebeknek

Korner Zsuzsanna elmondta , logikus indoka ilyen szörnyű tetteknek nem lehet, az nem magyarázat, hogy ezek a bűnözők esetleg nem szeretik, ha a kutyák hangoskodnak a környékükön, vagy nem bírják elviselni a fel nem szedett kutyaürüléket. Általában vagy a konkrét kutya ingerli őket, vagy úgy általában a kutyák, esetleg a macskák, de a mérgezők sok esetben az állatok gazdáinak akarnak ártani. Az ilyen nézeteltéréseket azonban nem lehet így „kezelni”, tolerálni kellene egymást, megpróbálni békében együtt élni – mondta a KATKE elnöke.

Fel lehet jelenteni az ismeretlen tetteseket, de sok értelme ennek nincs – hangsúlyozta Korner –, hiszen semmilyen bizonyítékot nem tudnak felmutatni, semmilyen személyleírást nem tudnak adni a mérgezőkről. Ha esetleg viszont mégis sikerült tetten érni valakit, az állatkínzásért felelhet. Ehhez viszont az kell, hogy mindenki – nem csak az állattartók – nyitott szemmel járja a városrészt, figyelve a kutyás-macskás környékeken gyanúsan viselkedőket. Rendkívül hasznos lehet, ha a feltételezett mérgezőkről fényképeket készítenek a lakosok. Végezetül azonban hozzátette, hogy sajnálatos módon a mérgezők elfogása egyelőre a lehetetlennel egyenértékű.

Aki a jelenlegi mérgezésről vagy mérgezésekről tud valamit, az írjon a kutyagyilkos@gmail.com címre.

Hirdetés