Jöttek, mentek, és fertőztek mint egy kór

Kovács Béla emlékművének megkoszorúzásával február 25-én megkezdődött az 1956-os emlékév pécsi rendezvénysorozata.

hirdetés

A patacsi Kovács Béla Általános Iskola tanulói színvonalas műsorral emlékeztek meg a kommunizmus áldozatairól. Az eseményen részt vett és beszédet mondott dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere, az azt követő emlékmű-koszorúzáson pedig többek között a városvezetés számos tagja és Kovács Béla családja is megemlékezett a kiváló pécsi politikusról.

kovács béla, hl09

Páva Zsolt elmondta, a kommunizmus minden szempontból mérhetetlen kárt okozott az ország számára. Anyagi értelemben gátat vetett Magyarország fejlődésének, szellemi és kulturális tekintetben pedig próbált csírájában elfojtani mindent, amire egy magyar ember büszke lehet: a múltjára, a keresztény kultúrájára.

A kommunizmust egy sugárzó anyaghoz, fertőzéshez hasonlította, amelynek hatása borzasztó lassan múlik, még a korszak lezárulta után is. A magyarság ma is magán hordja a hosszú évtizedek hatását, bármennyire is törekszik a haladásra – fogalmazott.

kovács béla, hl05

Ám ez nem jelenti azt, hogy felednünk kellene a Kovács Bélához hasonló hősöket, a kommunizmus áldozatait, fontos emlékezni a rendszer ellenállóira, mindazokra, akik végig kitartottak nézeteik mellett – szólt a megjelent diákokhoz is Páva Zsolt.

Kovács Béla (1908-1959)
A pécsi politikus 1933-ban lett a Független Kisgazdapárt képviselője. A párt színeiben sok posztot töltött be Pécsen és a Parlamentben is. A második világháború után a Magyar Kommunista Párt egyik fő célpontja lett demokratikus, haladó politikai nézetei miatt. 1947-ben törvénytelenül elhurcolták, nyolc évet töltött a Szovjetunióban börtönben és kényszermunkatáborban. Miután hazatért, Nagy Imre 56-os kormányának tagjává választották. A szabadságharc bukása után Kádár János többször is próbálta megnyerni magának. Fiatalon, 51 évesen hunyt el Pécsen.