Mert a pécsiek összefogtak: megszépül a Pepsi-ház udvara

Az építészpár díjnyertes terve a megújuló Pepsis ház udvaráról

A hatalmas internetes összefogásnak köszönhetően egy pécsi építészpár nyerte meg a Házfórum.hu szavazatgyűjtős Facebook-játékát, ami azt jelenti, hogy egymillió forintot kapnak a legendás „Pepsi-ház” udvarának és összedőlt kerítésének felújítására.

hirdetés

Sikeres volt az a pécsi internetes összefogás, amelynek során egy építészpár, Berta Bálint és Ádám Ivett azért gyűjtött Facebook-szavazatokat saját építési tervükre, hogy fel tudják újítani a pécsiek számára csak „Pepsi-házként” ismert József Attila úti társasház összedőlt 40 éves kerítését. Toronymagasan, több mint 3 ezer szavazattal nyerték meg az OTP Bank Házfórum oldalának játékát, így az ő ölükben landolt az 1 millió forintos főnyeremény, amely a legnépszerűbb tervért járt.

Az építészpár díjnyertes terve a megújuló Pepsi-ház udvaráról
Az építészpár díjnyertes terve a megújuló Pepsi-ház udvaráról

Ádám Ivett lapunknak elmondta, nagyon jó érzés számukra, hogy ennyien segítették őket a játékban, és hálásak azért, hogy a pécsiek, a Pécsi Tudományegyetem hallgatói önkormányzata, és a ház lakói is mellettük álltak a közönségszavazásos „lájkolós” játékban.

Nagy előnnyel nyertek
Nagy előnnyel nyertek

De mi a következő lépés? Az egymillió forintos nyeremény megérkezte után – mesélte Ádám Ivett – indulnak az árajánlatkérések, hogy kiderüljön, mennyibe is fog kerülni a téglakerítés és a hozzá tartozó kapu felújítása. Közben a ház lakóinak körében is végeznek majd egy kis felmérést, ugyanis Ivett szerint egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy a lakóközösség egy-két tagja önként, ingyen segít majd nekik a munkában vagy az alapanyagok beszerzésében. Ettől függetlenül azonban fognak munkásokat is szerződtetni a kerítésfelújításra, de hát ezért is van a nyeremény.

pepsi ház1
Összefogott a ház lakóközössége

A kerítést saját terveik alapján, bontott téglából fogják felépíttetni, előtte azonban egy fontos kéréssel fognak fordulni az önkormányzathoz, ugyanis mint azt Ivett elmondta, a kerítés nem csak az övék, hanem a szomszédos önkormányzati tulajdonban lévő házé is, épp ezért szeretnék, ha a munkálatokba a város is becsatlakozna. Ha ugyanis az önkormányzat fizetné a felújítás egy részét, az építészpárnak talán maradna pénze további szépítő-építő munkákra.

Az udvar talaján 30-40 centis szintkülönbségek is mérhetőek – mondta Ivett, így az érkező autók nehezen tudnak parkolni, sokszor leér az aljuk. Épp ezért a fennmaradó összegből felületkiegyenlítési munkákat is végezhetnének. Ezen felül pedig új növényeket is szeretnének ültetni az udvarba, továbbá a közeljövőben szeretnék elérni azt is, hogy a semmilyen fényforrással nem rendelkező udvart végre megfelelően ki tudják világítani.

Bálint és Ivett egyébként a szomszédok segítségével, igazi közösségi munkával már elkezdték újraépíteni a leomlott téglakerítést, de a most elnyert egymillió forint segítségével nyilván gyorsabban szépülhet majd meg a „Pepsi-ház” udvara és kerítése.