Mert nagyon sok tehetséges pécsi fiatal van!

Páva Zsolt polgármester és Lovász István jegyző a díjazottakkal

Tíz érdemes, tehetséges, kiemelkedő tanulmányi- és sporteredményekkel bíró fiatalnak adott át polgármesteri ösztöndíjat hétfőn Páva Zsolt a városházán. A 200 ezer forintos támogatás egyaránt erkölcsi elismerés és motiváció is, amellyel a városnak az a célja, hogy bemutassák a legkiválóbb pécsi diákoknak: itt megbecsülik őket.

hirdetés

Közel két évtizede pályázhatnak középiskolások és egyetemi hallgatók Pécsen a polgármesteri ösztöndíjra. A hétfőn ünnepélyes keretek között átadott – egyenként 200 ezer forintos – elismerést idén a több tucat pályázó közül tíz fiatal érdemelte ki példamutató tanulmányi-, kutatói- és sporteredményeikkel.

Páva Zsolt polgármester és Lovász István jegyző a díjazottakkal
Páva Zsolt polgármester és Lovász István jegyző a díjazottakkal

A városházán tartott ünnepélyes ösztöndíjátadón Páva Zsolt, Pécs polgármestere kiemelte, hogy szükség van a tehetséges, kiemelkedő eredményekkel rendelkező fiatalok megtartására – ehhez jelent egyfajta motivációt ez az ösztöndíj. Fontos, hogy a pécsi diákok érezzék – folytatta –, hogy a város megbecsüli őket ezzel az elismerő, támogató gesztussal.

A városvezető kiemelte, hogy az ösztöndíj nemcsak az anyagiak szempontjából fontos, hanem erkölcsi elismerést is jelent a sikeresen pályázók számára, amelynek üzenete az, hogy a tehetősebb, gazdaságilag fejlettebb országok „agyelszívásával” szemben itt, Magyarországon és Pécsen is van lehetőségük a legkiválóbb tehetségeknek életpályájuk folytatására.

Koós Gergely átveszi az ösztöndíjat
Koós Gergely átveszi az ösztöndíjat

Koós Gergely, a Pécsi Szakképzési Centrum Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola elsőéves épületgépész technikus tanulója nem csupán tanulmányi-, hanem sporteredményeivel is megküzdött az elismerésért – szó szerint, ugyanis a fiatal pécsi tehetség rendszeres résztvevője országos és nemzetközi kick-box bajnokságoknak, ahol rangos helyezéseket ér el. Gergely lapunknak elmondta, hogy rendkívül hasznos és fontos lehetőségnek tartja a polgármesteri ösztöndíjat, noha csak idén hallott róla először. Természetesen nagyon örült, hogy elnyerhette a támogatást, hiszen – mint mondta – tudta, hogy rengetegen jelentkeznek a pályázatra, ezért nem is gondolt arra, hogy labdába rúghat. Az ösztöndíjjal járó összeget az egyetemi éveire teszi félre – tette hozzá.

Rádler Máté az egyetemre teszi félre az ösztöndíjat
Rádler Máté az egyetemre teszi félre az ösztöndíjat

Rádler Máté, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium spanyol tagozatának 11. osztályos tanulója kiváló tanulmányi eredményével, szorgalmával és tanulmányi versenyeken elért sikereivel érdemelte ki az ösztöndíjat. Mátét is meglepte, hogy sikerült elnyernie a városi támogatást, az eredményhirdetés előtt ugyanis a fiú – ahogy mondta – csak abban mert reménykedni, hogy „talán mákja lesz”. Úgy tűnik, hogy a legkiválóbb pécsi tanulók nemcsak az iskolapadban ügyesek, hanem a pénzzel is jól bánnak, hiszen Máté is az egyetemre fogja félretenni ösztöndíját.

Az idei ösztöndíjprogram során a következő fiatalok nyerték el a támogatást:

Egyetemi PhD-hallgatók:

Gyergyák Kinga, a PTE TTK Biológia Doktori Iskolájának harmadéves hallgatója

Hanzel Adrienn, a PTE Egészségtudományi Kar másodéves doktorandusz hallgatója

Egyetemi hallgatók:

Bencsik Gergely, a PTE Műszaki és Informatikai Karának negyedéves hallgatója

Fodróczi Vilmos, a PTE Egészségtudományi Karának Rekreációszervezés szakának másodéves hallgatója.

Uzsák Zénó Dániel, a PTE Általános Orvos Karának harmadéves hallgatója

Zsupos Norbert, a PTE Bölcsészettudományi Kar negyedéves magyar-filozófia szakos hallgatója

Középfokú intézmények tanulói:

Jónás Zoltán, a Pécsi Szakképzési Centrum Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskolájának első éves épületgépész technikus tanulója

Koós Gergely, a Pécsi Szakképzési Centrum Simonyi Károly Szakközépiskola és Szakiskola elsőéves épületgépész technikus tanulója

Merkl Gergely, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának matematika-informatika szakos tanulója

Rádler Máté, a Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium spanyol tagozatának 11. osztályos tanulója