Mi a megoldás a kéregetők ellen?

Vannak még koldusok és kéregetők a belvárosban, de a keményebb és sűrűbb hatósági fellépéseknek köszönhetően már kevesebben zavarják a pécsiek és a turisták nyugalmát. A hatóságok dolga nem egyszerű és folyamatos a szélmalomharc.

hirdetés

Beköszöntött a tavasz, virágoznak a növények, és ugyan jön egy-két kisebb-nagyobb vihar, ami el tudja csúfítani a hangulatunkat, a turistákat ez azonban láthatóan nem zavarja, hisz a turisztikai szezon kezdetén Pécsett már sok látogatót látni. Sajnos a belvárosban sétáló turisták, és persze a városlakók kedvét is nagymértékben elronthatja a városközpontban járó-kelő hajléktalanok és koldusok látványa, akik ebben az időszakban, a turisták nagylelkűségére alapozva aktívabbak a kelleténél.

Pénzbírságot kaphatnak, amit nyilván nem fizetnek ki
Pénzbírságot kaphatnak, amit nem fizetnek ki

Páva Zsolt, Pécs polgármestere lapunknak elmondta, hogy a probléma valós, a koldusok kéregetése pedig, legyen az erőszakos vagy néma – a legtöbb hasonló nagyságú magyar és európai városhoz hasonlóan – egy olyan jelenség, amelynek visszaszorítása folyamatos munkát ad a pécsi hatóságoknak. Hangsúlyozta, a közelmúltban éppen ezért hoztak olyan jogszabályokat, amelyek segítségével hatékonyabban léphetnek fel a rendőrség és a közterület-felügyelet munkatársai azok ellen, akik kéregetésükkel zavarják a városban járókat.

Páva Zsolt ezért azt kérte a közterület-felügyelet munkatársaitól és Pécs rendőrkapitányától, hogy különösen figyeljenek a probléma kezelésére, és jelenlétüket – főként a belvárosban – fokozva biztosítsák a turisták és a pécsiek nyugalmát, különösen a turisztikai szezonban. Ezzel együtt tudja ő is, mondta, hogy a problémát teljesen megszüntetni nem, viszont enyhíteni jelentősen lehet. Ezt el is várja az illetékesektől.

A kéregetéssel nincs kibékülve jó pár ember
A kéregetéssel nincs kibékülve jó pár ember

Tubák Zoltán, a Pécsi Közterület-felügyelet vezetője elmondta, fokozottan ellenőrzik a belvárost, és minden jogsértés esetén a jogszabályoknak megfelelően intézkednek.

A vonatkozó rendelet szerint azok, akik a belváros közterületein és nyilvános helyein „pénz vagy egyéb dolog átadására vonatkozó ráutaló magatartást tanúsítanak”, azaz némán koldulnak, 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal, illetve akár 150 ezer forintos közigazgatási bírsággal nézhetnek szembe. Azok ellen pedig, akik leszólítják a járókelőket, vagy házról-házra járva kéregetnek az 50 ezres bírság mellett szabálysértési eljárást is indíthatnak.

A probléma nyilvánvaló – mondta Tubák –, egy koldust ugyanis nem egyszerű dolog a fenti összegek kifizetésére kötelezni. Épp ezért a kéregetésekkel kapcsolatos jogsértések esetén őket a helyszínen figyelmeztetik, hagyják abba a városiak és turisták zavarását. A tapasztalatok azt mutatják, hogy noha a felszólított koldusok az intézkedések ellenére hajlamosak visszatérni a belvárosba, a komolyabb és sűrűbb közterület-felügyeleti fellépéseknek köszönhetően a szabálysértések száma visszaszorulóban van a rendelet bevezetése óta.

  • Fóris Béla

    Senki sem hobbiból kéreget, valószínűleg nincs jövedelme, beteg stb., nem keresztény hozzáállásról tanúskodik az írás.

  • Kashu

    zseniális hangulata van, minden egyes nap 3-4x hallani, ahogy ordít a kispénz a király utcában, vagy a csatornába ürít…. aki az utcában dolgozik az tudja miről beszélek…