Mi a megoldás a varjakra?

Sok mindent nem lehet kezdeni varjakkal, miután nem lehet őket kiirtani és előszeretettel költöznek be a városokba. A szakember szerint ha a fészkeiket leverik, akkor majd máshol keresnek maguknak helyet az állatok. 

hirdetés

Márciusban már elkezdtek költeni a vetési varjak, ám a fiatalabb példányok csak akár később, májusban kezdhetnek tojást rakni – ez viszont azt jelenti, hogy egészen júniusig kitolódik az az időszak, amikor nem lehet háborgatni őket. Vagyis nagyjából két és fél hónapot kellene kibírni – ám a lakosoknak igencsak elfogyott a türelmük.

Bank László,  a Magyar Madártani Egyesület megyei csoportjának alelnöke szerint április közepén általában már tojások vannak a fészkekben, de fiókák is kibújhattak már, amelyek nagyjából egy hónapig maradnak a fészkükben. Nagyjából május végére repülnek a ki az ifjabbak.

Bank szerint azért nem jó megoldás a fészkek leverése, ahogy ez Berek-sétánynál is történt, mert a madarak szétszóródnak, és nagyobb területen próbálnak ilyenkor maguknak otthont találni. Persze a fő gondot az jelentette, hogy a 160 pár fészkét szüntették meg azzal, hogy kivágták a kertvárosi Kiserdő fáit, így az állatok még inkább bezúdultak a panelházak közé – ma pedig a Nagy Imre úton okoznak bosszúságot.

– A zöldhatóság egyébként a költési időszak után adhat engedélyt fészkek eltávolítására, de megoldás nincs, mert nem lehet őket áttelepíteni egyik helyről a másikra – mondta Bank. – Ami változást hozhatna akár rövidebb távon is, hogyha az emberek kevesebbet szemetelnének, mert a madarak a hulladékban találnak maguknak élelmet. Az alelnök szerint nagyjából 350 pár élhet Pécsen, de a napokon belül induló számlálásuk után pontosabb adataik lehetnek, viszont a megyei populáció 1997 óta stagnál, nagyjából 600 párra tehető.

Hozzátette: nemcsak pécsi problémáról van szó, hiszen Szigetváron és Szentlőrincen is találkoztak ezzel a gonddal. Sőt, Szigetváron 12 fészek leverése miatt jelenleg is folyik eljárás, ráadásul az állatokat nem is sikerült elűzni a városból, mert Szigetváron belül másutt találtak maguknak lakóhelyet.