Szabaddá tették a Magasház helyét!

Itt nemsokára egy szuper park lesz!

Megnyitották a néhai Magasház helyét a pécsiek előtt, akik péntektől szabadon bejárhatják a teret. Annak pedig, ahogy a környéken élők sétálgatnak a jelenleg üres placcon, nagy jelentősége lesz abban, hogy miként is fog majd kinézni a szellemház helyére tervezett park és játszótér.

hirdetés

Nemsokára mindenki kedvére bejárhatja az egykori Magasháznak helyet adó területet, amelyet a szellemház elbontása óta egy palánkrendszer zárt el a járókelők elől. Jelenleg a 25 emeletes helyén csak egy üres, földes tér áll, ugyanakkor az épület hűlt helyének megnyitása praktikus célt szolgál.

Fazekas Orsolya, a terület önkormányzati képviselője a palánknál péntek reggel tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tér megnyitása után a sétálók és nézelődők nyomában kialakuló gyalogösvényekkel a Magasház helyén épülő park tervezőinek munkáit segíthetik.

Itt nemsokára egy szuper park lesz!
Itt nemsokára egy szuper park lesz!

Kiemelte, hogy szerte a világban működik ez a megoldás, hiszen nemcsak Pécsen, de más városokban is látható, hogy az emberek nem mindig azokat az útvonalakat használják, amelyeket a közterületek és parkok tervezői elképzeltek. Így tehát a Megyeri téri park és játszótér ösvényeinek és tereinek kialakítása a környéken élők séta-útvonalaihoz igazodhat majd – hangsúlyozta a képviselő. Mindemellett – folytatta – a terület megnyitásával szeretnék biztosítani annak a lehetőségét is, hogy a pécsiek a talajszintről is láthassák, hogy milyen állapotba került a Magasház helyszíne a bontás után.

Mindenki szabadon sétálhat a szellemház helyén
Mindenki szabadon sétálhat a szellemház helyén

Fazekas Orsolya emlékeztetett arra, hogy a terület fejlesztésére már rendelkezésre áll 134 millió forint. Így a környéken élők megkérdezésével ősszel lezajlott Magasház Konzultáción kapott javaslatoknak megfelelően kezdhetik meg a park és a játszótér, valamint a Magasház-emlékmű kialakításának munkálatait, továbbá a bontáshoz elengedhetetlen elkerülő út megszüntetését is.

A 3400 négyzetméteres területen még idén megindulnak a munkálatok.