Mi lesz, ha megdrágul megint a cigi?

Egyre több fogy a pécsi szivarkákból

Szálanként négy forinttal drágulhat januártól cigaretta. Az áremelés egy 19 szálas doboz esetében 100 forintot jelent. A pécsi dohánygyárnál még nem tudják, milyen hatása lesz ez a fogyasztásra. 


A pécsi dohánygyár tavaly indított új üzemet Pécsen, ahol most szivarkákat gyártanak gőzerővel. Ennek érdekében bővítették is dolgozói létszámukat.

Az új dohányipari különadót nemrég jelentette be a kormány.  Ez azt jelenti, hogy a jelenleg legolcsóbb kategóriás, 800 forintos cigik is 900 forintra emelkednek, a most legnépszerűbb, 900-950 forintba kerülők pedig több mint ezer forintba fognak kerülni.

A szivarka, ha sikeres lesz, igényelhet még plusz dolgozót
A szivarka, ha sikeres lesz, igényelhet még plusz dolgozót

Az egyeztetések az Európai Bizottsággal már elkezdődtek. Szeretnének még nagyobb terhet helyezni a dohányiparra, és ezáltal csökkenteni a hazai dohányzást a hivatalos indoklás szerint.

Tóth Attila, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. szabályozási és kormányzati kapcsolatok vezetője lapunknak elmondta, több részletet kellene tudni a rendeletről, még kevés az információ, mit is jelent ez pontosan esetükben. Hozzátette: nem nevezték még meg azokat a termékfajtákat, amelyekre kivetnék a különadót, ugyanakkor mindenképpen hatással lesz a cég bevételeire. Ezzel együtt leszögezte, a dohányipart az elmúlt években sok adó sújtotta.

A dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulásáról szóló törvénnyel összefüggésben tavaly pécsi fideszes országgyűlési képviselők azt javasolták, kapjon kétmilliárd forintos kedvezményt a Pécsen két gyárat is üzemeltető BAT. Ennek a lépésnek köszönhetően ennyivel kevesebb egészségügyi hozzájárulást kell fizetnie a cégnek. Mindezt azért, mert a BAT fejlesztette pécsi gyárát és még több embernek adnak munkát a városban.

A drágulás az ágazati szakemberek szerint leginkább a feketekereskedelemnek használ. Ugyanakkor új jelenséggel kell megbirkózniuk a pénzügyőröknek: az Alföldön, a keleti határ mellett immár nemcsak a csempészcigaretta okoz problémát, hanem már illegális dohányfeldolgozó üzemek is működhetnek. A napokban bukott le az egyik ilyen feldolgozó, amelyet egy 28 éves fiú működtetett a család melléképületében. Egy tonna szárított dohányt és csaknem száz kilogramm fogyasztási dohányt foglaltak le a pénzügyőrök. A lefoglalt áru értéke meghaladja a 11 millió forintot.