Mi történik a pécsi sulikban a vécépapírral?

A szülők veszik, nincs rá kerete a sulinak

Talán évtizedek óta masszívan tartja magát az a szóbeszéd, hogy az iskolákból “valakik” elviszik a toalettpapírt, merthogy érthetetlen módon fogy. Vajon a pécsi szülők panasza mennyiben állja meg a helyét? Megpróbáltuk kideríteni. 

hirdetés

Ha itt van az ősz, akkor az egyet jelent a sulival – aminek lehet örülni vagy sem –, és bár több iskola felújítása elindult, vagy elindul, még mindig vannak olyan apróságok, melyektől a szülők haja égnek áll, ezek egyike – amelyről több szülői panasz is érkezett szerkesztőségünkbe – az általános iskolai vécépapír-szituáció.

Nagyon gyorsan fogy a sulikban a vécépapír!

Nos, már évtizedes lehet az a kérdés, pletyka, ami rendszeres időközönként mindig fel-felmerül, e szerint a szülők veszik meg a toalettpapírt, nem pedig a sulik. A kényes üggyel kapcsolatban megkerestünk pécsi általános iskolákat. Két belvárosban található, és két belvároshoz közeli iskola igazgatója igazított el minket a sulik vécépapírhelyzetének labirintusaiban. Három általános iskolában még csak a problémáról sem hallottak, nem is igazán értették, hogy a szülők hogyan állíthatják, hogy velük fizettetik ki a papírt, hiszen azt az iskolafenntartó fizeti.

– Alsó tagozatban a papír zsebkendőt, a fogkefét és a fogkrémet, valamint minden személyes tisztálkodási szert a gyerekek hoznak a tisztasági csomagjukban, azokért nem az iskola, hanem a szülő felel, de a vécépapírt mi rendeljük, a kézmosóval és a szappannal együtt. Ez persze nem jelenti azt, hogy a gyerekek ne hozhatnának magukkal sajátot – mondta az egyik pécsi általános iskola vezetője.

A legtöbb helyen nincs gond a vécépapírból

Kérdésünkre, hogy hallottak-e olyanról, hogy esetleg a takarítók, iskolai dolgozók, vagy diákok nyúlják le a vécépapírt, mindenhol nemleges választ kaptunk.

A gyerekek elszórakoznak a vécépapírral?

Egyetlen általunk keresett iskola igazgatója mondta azt, hogy a vécépapír beszerzését intézményük nem állja. Egy másik suli igazgatója kiemelte, hogy a probléma nem abból ered, hogy lopják a vécépapírt – pontosabban, nem tud arról, hogy lopnák azt –, hanem abból, hogy az alsó tagozatos kisgyerekek rengeteg papírt használnak el, sokszor feleslegesen.

– Rendszeresen letekerik az egész tekercset szórakozásból, amit ott hagynak a mosdó padlóján, vagy annyi papírt használnak, amitől eldugulnak a vécék. Az ilyen pazarlás nagyon költséges, iskolánknak pedig nincsen kerete arra, hogy folyamatosan újrarendeljük az így elhasznált vécépapírt. Ezért döntöttünk úgy, hogy a papírt a diákok a tisztasági csomagjukban a papír zsebkendővel és minden egyébbel együtt hozzák magukkal mindennap az iskolába. Az alsós osztályokban minden hónapban egy-egy diák szülei fizetik az osztály vécépapírját – mondta az igazgató.

A szülők veszik, nincs rá kerete a sulinak

A felső tagozatosoknak már nem kötelező a tisztasági csomag, a vécépapírt és az egyéb tisztálkodási kellékeket ők maguk oldják meg a legtöbb általános iskolában – mondta az igazgató.

Több szülő nehezményezte azt is, hogy az iskolák nyomtatópatronjait is velük fizettetik ki. Az általunk megkeresett iskolák vezetői a panasz előtt értetlenül állnak, hiszen – mint mondták – az iskolai nyomtató festékpatronjait az iskolafenntartótól kell rendelniük. A nyomtatókhoz pedig csak a tanárok és egyes iskolai dolgozók férnek hozzá, személyes belépőkóddal.