Mi van, ha nem fizeti valaki a közös költséget?

Vannak, akik árammegvonással büntetnék a közös költségükkel huzamosabb ideje óta tartozókat, és vannak, akik a sűrűbb, pár ezer forintos tartozások utáni figyelmeztetést tartják jobb módszernek, de úgy tűnik, hogy probléma mindig akad a közösköltség-tartozást felhalmozók miatt.

hirdetés

Egy tavaly év végén érvénybe lépett jogszabály alapján ma már nem jegyeztethet be egykönnyen jelzálogot a társasházi közgyűlés, vagy a problémás, nagyobb közösköltség-tartozásokat felhalmozó lakások közös képviselője. Ehhez ma az kell, hogy legyen kéznél egy erre feljogosító bírósági ítélet, vagy egy hivatalos fizetésmeghagyási okmány. A tartozókkal szembeni fellépés így egy kissé lassabb lett, de a lakászszövetkezetek képviselői szerint van más probléma is, ha a közösköltség-tartozások behajtásáról van szó.

Kertvárosi panelek - vajon itt mennyi a tartozás?
Kertvárosi panelek – vajon itt mennyi a tartozás?

Nagy Emil, a Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének baranyai elnöke lapunknak elmondta, jelenleg egy olyan felvetés jogi lehetőségeit vizsgálják, amely lehetővé tenné, hogy azoknál a pécsieknél, akik a közös költségük befizetésével egy ideje késlekednek, vagy azt egyszerűen nem fizetik be, kikapcsoltathassák az áramot. Kérdésünkre, hogy ezt miként tervezik, Nagy Emil azt mondta: jelenleg vizsgálják, hogy milyen módokon lehetne véghez vinni egy ilyen tervet az E.ON-nal és más közműszolgáltatókkal együttműködve.

A kiskaput abban látják – folytatta –, hogy a lakásokban az áramvezeték közös, arról ágaznak le az egyes háztartásokat ellátó mellékvezetékek, ha pedig valaki nem fizet közös költséget, akkor az lényegében nem fizet ezért a vezetékért sem. Erre a keménynek tűnő lépésre azért lenne szükség, mert a tartozóknak 3 havonta kiküldött fizetési figyelmeztetések nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, a fizetési meghagyás pedig lassú, körülményes, és nem utolsósorban drága folyamat, ami nem kifizetődő – vélekedett Nagy Emil.

Ugrik az áram, ha nem fizetünk?
Ugrik az áram, ha nem fizetünk?

Pécsen – folytatta – nehéz megmondani, hogy mennyi az összes közösköltség-kintlévőség, hiszen az rengeteg dologtól függ (a lakások mérete, karbantartás és rovarirtás, a lakásszövetkezeti megállapodások). Az viszont biztos, hogy akadnak olyan házak, ahol 20 lakásból alig tartozik valamivel valaki, és vannak olyan lakások és lakásszövetkezetek, ahol meg több százezres, vagy akár milliós tartozásról is beszélhetünk.

Az árammegvonásban Nagy előtt az a komlói kezdeményezés a példa, amelynek során a mobiltelefonnal működtetett társasházi liftek használati jogát korlátozták a közös költségük fizetésében elmaradtaknál. Ez a módszer ugyanis nagyban mérsékelte a tartozások halmozását.

Van ahol fizetnek, és van ahol nem
Van ahol fizetnek, és van ahol nem

Máshogy látja ezt Balatoni Árpád, a Kertvárosi Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke. Balatoni szerint nem lehet ezt a tervet keresztülvinni, hiszen ha valaki fizeti áramszámláját az E.ON-nak, és „csupán” közös költségét nem rendezi, annál nem lehet jogszerűen kikapcsolni az áramot. Tapasztalata szerint számos olyan lakó van, aki 5-6 év alatt felhalmozott 300 ezer forintnyi (de akadt milliós nagyságrendű is) közösköltség-tartozása mellett rendszeresen fizeti a közműszámláit. A megoldás a tartozások visszaszorítása érdekében szerinte az, hogy már a kisebb, pár ezer forintos elmaradásokat is jelezni kell a lakóknak. A 30-40 ezer forintos tartozásokat felhalmozók számára pedig fontos a lehető legjobb, legkedvezőbb részletfizetési lehetőségeket felajánlani, bemutatni, és segíteni kell minden tartozót – akikből több ezer van Pécsen –, hogy a legkönnyebb úton-módon mérsékelhessék tartozásaikat.

Ehhez kapcsolódó probléma, hogy sok köztük a nyugdíjas, akiknek a nyugdíjukból ilyen mértékű tartozásokat nagyon nehéz – még részletekben is – fizetni. A másik komoly gond az, hogy egyre több az olyan lakástulaj, aki külföldre költözik, lakását kiadja, de a közös költséget elfelejti fizetni. A behajtás esetükben is a lehetetlennel egyenértékű.

A szolgáltatók így járnak el

A kintlévőségek behajtásánál fontosabb a tartozások megelőzése, és a tartozók sűrű, havi rendszerességű figyelmeztetése a Tettye Forrásház Zrt.-nél. Havonta átlagosan kétezer fizetési emlékeztetőt és ötezer fizetési felszólítót küldenek ki a befizetésről megfeledkező felhasználóknak. A szolgáltató ezen felül részletfizetési kedvezménnyel segíti azokat, akiknek nehézséget okoz a fizetés. Jelenleg csaknem ezer ilyen részletfizetési megállapodást tartanak nyilván.

Azoknál az ügyfeleknél, akik nem is tesznek erőfeszítéseket a számlák rendezése felé, a cég megkísérli korlátozni a szolgáltatást és/vagy jogi eljárást indít. Társasházi lakók esetében a helyzet problémásabb: a társaság csak akkor tudja a szolgáltatást korlátozni szűkítővel, ha a lakó beengedi a szakembert a lakásba – ez azonban az esetek nagy részében nem működik. Fontos tudni, hogy a mellékvízmérőkön felhalmozott tartozást a szolgáltató mindig az adott lakón igyekszik behajtani. Ha azonban az adós sokadszorra sem fizet, a türelmi idő után megszűnik a mellékszolgáltatási szerződése, így pedig a jövőbeni fogyasztása különbözetként jelentkezhet a társasház főmérőjén.

Jelenleg az első negyedév végén összesen 420 millió forintot tesz ki a ki nem fizetett víz- és csatornadíjból származó lakossági tartozás. Általánosságában pedig elmondható – közölték a szolgáltatónál -, hogy a kiszámlázott összegek harmada érkezik be határidőig. Az elmaradások 25 százaléka 90 napon túli, több mint felét legalább egy éve halmozták fel – utóbbi szinte mind jogi eljárás alatt áll.

A Tettye a pécsi önkormányzattal és Pécs Holding Zrt.-vel a jövőben még szélesebb körben kívánja bevezetni kártyás vízmérő programját, amely során eddig 165 bérleménybe került előrefizetős vízmérő. Az eddigi tapasztatok azt mutatják: ahol ez a rendszer él, ott megállt a tartozás felhalmozása.

A Biokom esetében a lejárt határidejű, ki nem fizetett számlákat fizetési felszólítás követi, amely ha nem jár eredménnyel, a tartozók listáját „átadják” a NAV-nak, mivel a keletkezett díjhátralék, valamint az azzal összefüggő késedelmi kamatok és behajtási költések adók módjára behajtható köztartozásnak minősülnek.

A szolgáltatónál elmondták, hogy mindez március 31-ig volt így, mivel április 1-jétől a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. számlázza ki a közszolgáltatási díjat, és kezeli a kinnlevőségeket. A Biokom évente 5000 lejárt, fizetetlen számlával kapcsolatos megkeresést továbbít a NAV-nak.

A Pétáv ügyfelei, amennyiben nem fizetik számláikat, emlékeztetőt kapnak, amely után a többség rendezi a tartozását. Ha ez mégsem történne meg, akkor fizetési felszólítót postáznak, sokan csak ezt követően keresik fel a Pétávot, ahol vagy rendezik tartozásukat, vagy részletfizetési megállapodást kötnek a társasággal. Ha pedig valaki egyáltalán nem mutat fizetési hajlandóságot, akkor kizárják a melegvíz-szolgáltatásból, és jogi útra terelik az ügyet. A rezsicsökkentésnek és a Pétáv részletfizetési eljárásainak köszönhetően viszont a 90 napon belüli kintlévőségek mértéke az utóbbi években csökkent. A Pétáv jelenlegi kintlévősége egyébként a következőképp áll: A 90 napon túli össztartozás 95 millió forint, a 180 napon túli elmaradások összege 70 millió forint, az egy éven túli lakossági tartozás pedig összesen 691 millió forint.