Nincs bűncselekmény, csak szemét Vasason

Több éve húzódik már a pécs-vasasi szemétlerakó ügye, a településrész lakói pedig méltán érzik magukat tehetetlennek az egyre csak halmozódó építési hulladékkal, és az azt odapakoló céggel szemben, amelynek egyébként csak elvileg volt engedélye a hulladéklerakásra. De mi a helyzet a Pécs határában húzódó bosszantó tájsebbel jelenleg?

hirdetés

Évek óta áll hegyekben az építési törmelék a Pécs-Vasasra vezető út mellett, a szemet szúró probléma megoldása pedig csak várat magára. Az ügyben a Hatósági Főosztály jár el jelenleg, épp ezért Dr. Horváth Endrét, a Hatósági Főosztály vezetőjét kérdeztük a problémáról. A főosztályvezető elmondta, hogy a hulladéklerakó léte több szempontból is jogsértő, mivel a szállító cég (Profi Bontó Kft. – ők az ingatlan tulajdonosai is) nem rendelkezik sem hulladékgazdálkodási engedéllyel, sem telepengedéllyel, sem pedig az ingatlan rekultivációjára vonatkozó engedéllyel.

Szép, mi?
Szép, mi?

A fentiek alapján a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség külön eljárást is folytatott az ingatlan tulajdonosával szemben, aminek eredményeként megtiltották a tevékenységet, és kötelezték őket a mocskuk elszállítására. Mindemellett megtiltották az engedély nélküli ipari tevékenységet is.

Ezen felül feljelentést tettek a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt, a megindult nyomozást viszont a rendőrség megszüntette – mondta Horváth.

10-15 méteres sitthegyek vannak Pécs peremterületein
10-15 méteres sitthegyek vannak Pécs peremterületein

Mindennek ellenére a felhalmozott hulladék elszállítására eddig még nem került sor, ezért a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőség több esetben is szabott már ki végrehajtási bírságot a cégre közel 4 millió forint értékben.

Ha ez nem lenne elegendő, több egyeztetés is történt már az ingatlan helyzetének nem hatósági, hanem önkormányzati rendezése céljából. A tárgyalásokba bevonták a környezetvédelmi és természetvédelmi felügyelőséget, a rendőrséget, a terület önkormányzati képviselőjét és a Biokomot is. A helyzet azonban az, hogy a szemétheggyé vált ingatlan nem áll önkormányzati tulajdonban, így pedig a hulladék elszállításának ügyében közvetlenül nem intézkedhetnek. Marad tehát a bírságolás, és a kivárás.

Kerestük Petrovics Lászlót, a Profi Bontó Kft. ügyvezetőjét, de a cég honlapján található telefonszámok egyike sem létezik már, ezért nem tudtuk elérni.

A  cég 2012-ben 203 millió forintnyi árbevételt produkált, nyereségük ebben az évben pedig 80 millió forint volt. Ehhez képest az utolsó elérhető adatok szerint 2013-ban 97 millió forintos bevétellel zártak, állítólagos veszteségük pedig 18 millió forint.