Mi véd a rák ellen?

Felejtsük el ezeket, együnk frisset

A Gazdasági Versenyhivatal nemrég egy keménykezű közleményben fedett meg Pécsett is aktív, gyógyászati termékeket gyártó cégeket, mert olyan készítményeket kínáltak rákos betegeknek, melyeket reklámszövegeikben a daganatos betegségeket gyógyító szernek tituláltak. De vajon mit gondolnak a Versenyhivatal határozatáról az érintett cégek? Mi az igazság?

hirdetés

A Gazdasági Versenyhivatal több olyan Pécsett is működő gyógyászati készítményeket, termékeket, speciális tápszereket gyártó céget vizsgált, amelyek daganatos betegeknek ígértek gyors felépülést, teljes gyógyulást – persze csak akkor, ha azok portékáikat (melyek nem gyógyszerek) megveszik és használják.

Ne higgyünk el mindent, amit a gyógykészítményekről hallunk!
Ne higgyünk el mindent, amit a gyógykészítményekről hallunk!

A legismertebb olyan pécsi illetőségű cég, melyet a Versenyhivatal kemény közleménye megnevez, az 1993-ban alapított Culevit Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., akik 2009-ben egy speciális kutató és gyógyszerfejlesztő laboratóriumot hoztak létre a városban. A GVH közlése szerint a Culevit Kft. azt állította korábbi reklámjaiban (2011. márciusa és 2013. november 4. között), hogy egy speciális tápszerének egyes összetevői elpusztítják a rákos sejteket, és így alkalmasak lehetnek a daganatos betegségek gyógyítására és megelőzésére.

Csodaszerek?
Csodaszerek?

A Culevit Kft. a lapunknak eljuttatott állásfoglalásában hangsúlyozta: az eljárás nem tért ki a cég termékeinek hatásvizsgálatára, a Culevit készítmények pozitív hatásait tehát a Gazdasági Versenyhivatal nem kérdőjelezte meg, a cég és a hatóságok között „pusztán” jogi nézetkülönbség merült fel, melynek legfontosabb kérdése az volt, hogy a speciális gyógyászati célra szánt tápszerek forgalmazása során milyen információkat kommunikálhatnak reklámtevékenység címszó alatt a betegek felé.

 

A Culevit segít a rákosoknak?
A Culevit segít a rákosoknak?

Az tehát, hogy mi szerepelhet egy reklámban, és mi nem, a társaság véleménye szerint nem minden esetben világos, Ugyanis a Culevit Kft. álláspontja szerint a jelenlegi szabályozás nem kellőképpen egyértelmű és éppen ezért nehezen betartható rendelkezései miatt az előírások felülvizsgálatára van szükség. A cég szerint a jogszabályi környezet tisztázása közös érdeke a fogyasztóknak, az egészségügyi ellátórendszerben dolgozóknak, valamint a tisztességes piaci szereplőknek is.

Ezzel együtt a társaságnál hangsúlyozták: a Culevit Kft. – jogkövető cégként – mindenben tartja magát a hatóság által előírtakhoz, a speciális gyógyászati célra szánt tápszer minősítéssel rendelkező termékeit pedig korábban és most sem az onkológiai kezelések helyett, hanem azok kiegészítéséül ajánlotta, illetve ajánlja.

Persze nem csupán a Culevit Kft. vétett a szabályok ellen, a Gazdasági Versenyhivatal rajtuk kívül még három Pécsett is hirdető gyógytermékeket árusító céget fedett meg, akiket szintén megkérdeztünk arról, hogy mit szólnak a hivatal határozatához. A többi vállalat azonban nem méltatott válaszra minket. Sőt, az egyik cég honlapján található három telefonszám közül már egyik sem él, e-mail elérhetőséggel pedig úgy tűnik, hogy nem kacérkodtak.

A Versenyhivatal közleményében egyébként azt írta, hogy a fő probléma ezeknek a cégeknek a reklámjaival és a fogyasztókat megcélzó kommunikációjával az, hogy azok kifejezetten azokat a sérülékeny embereket célozzák meg „hitegető ajánlatokkal”, akik rákos betegségeik miatt az átlagosnál érzékenyebbek, naivabbak, épp ezért a meghirdetett és beígért gyógy- és megelőzőhatást készpénznek veszik.

A Gazdasági Versenyhivatal mindezek okán azt kéri a daganatos beteg fogyasztóktól és családtagjaitól, hogy legyenek körültekintőek és óvatosak, ha ilyen és ehhez hasonló „hihetetlen gyógyhatású” termékek ígéretével kecsegtetik őket egyes cégek reklámjai.