Miből élnek a pécsiek?

Háztartások életkörülményeit feltáró felmérést indít a Központi Statisztikai Hivatal. A nagyszabású adatfelvétel október 20-án startol és egészen december 7-ig tart. Akár az Ön lakásába is bekukkanthatnak!

hirdetés

A felmérés hazánkban 167 településen összesen 18 ezer véletlenszerűen kijelölt háztartást érint. A felmérés első hulláma az euróövezet tagállamaiban 2010-ben zajlott, második hullámához pedig idén Magyarország is csatlakozik. Baranya megyében 6 településen (Himesháza, Kislippó, Komló, Mágocs, Pécs, Szentlőrinc) 690, véletlenszerűen kiválasztott háztartást érint az adatgyűjtési folyamat.

Virágh Eszter, a KSH módszertani főosztályának szóvivője szerdai sajtótájékoztatójukon elmondta, a felmérés egyik célja, hogy a KSH átfogó képet tudjon készíteni arról, hogy miként hatott a gazdasági válság a magyar háztartások pénzügyi helyzetére, s cél az is, hogy a bejövő, összegzésre kerülő adatokat harmonizálni tudják az Európai Unió országaiban zajló hasonló felmérések eredményeivel.

IMG_2196

A névtelenül kitöltendő kérdőíveken olyan kérdések szerepelnek, amelyek a háztartások tárgyi javait (pl. ingatlanok, járművek), pénzügyi javait (pl. banki betétek, kötvények), a válaszadók bruttó jövedelmét, esetleges adósságaikat és hiteleiket érintik. A kérdezőbiztosok mindemellett rákérdeznek majd a háztartások éves fogyasztására, rezsiköltségükre, és a lakások bérleti díjára is.

A kérdésekre kétféle módon lehet válaszolni: interneten (november 23-ig) vagy a kérdező személyes közreműködésével. A háztartásokat felkereső, alaposan felkészített kérdezőbiztosok hivatalos igazolvánnyal rendelkeznek. Fontos tudni továbbá, hogy a titoktartási kötelezvényt aláíró kérdezők nem kérhetnek az alanyoktól semmilyen hivatalos okmányt, saját benyomásuk és véleményük alapján nem módosíthatnak semmit a névtelenül kitöltendő kérdőíveken, sőt, a lakásokba sem léphetnek be engedély nélkül.

IMG_2198

A bonyodalmak elkerülése végett érdemes tisztázni, hogy a KSH az adatokat bizalmasan kezeli, felhasználásuk összesítve, egyedi azonosítás nélkül történik, az adatok pedig csak statisztikai célokat szolgálnak.

A válaszoló háztartások – a motiváció kedvéért – 1000 Ft-os étkezési utalványt kapnak, míg a kérdőívet interneten kitöltő háztartások között összesen tíz darab táblagépet sorsolnak ki.