Miért akarja tudni a NAV, merre járunk?

Néhány napja adta ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a vadonatúj mobilalkalmazását. Ahogy írják, azért, hogy segítsenek az ügyfeleknek az ügyintézésében. Az alkalmazás azonban a szakemberek szerint egyelőre még nem sok mindenre használható. De nem kell félni tőle.

hirdetés

Múlt péntek óta tölthető le ingyenesen a NAV telefonos alkalmazása okostelefonokra. A hatóság szerint az applikációval “könnyen kiszámítható az ingatlanok értékesítése után fizetendő személyi jövedelemadó, elérhetők a határátkelők nyitvatartási idejére vonatkozó információk, az aktuális hírek, az ügyfélszolgálatok elérhetősége”.

A szakember úgy véli, kevés ember számára hasznos az alkalmazás. Pető Ákos, pécsi adótanácsadó szerint inkább csak a számviteli szakemberek munkáját segítheti. Szerinte, a hivatali kapcsolattartásra, ügyintézésre egyelőre ez az alkalmazás nem alkalmas, maximum egy-egy ügyfél lekérdezésére, de erre jobb programok is vannak.

A NAV-os program az alábbi fotón látható alkalmazásokhoz kér hozzáférést:

Screenshot_2014-04-28-13-20-29 (1)

A telefonos applikáció-fejlesztésben is jártas pécsi fejlesztő cég munkatársa úgy véli, hogy  az alkalmazás kilistázza a Google fiókunkban tárolt adatokat, akár a leveleket is. Hozzáférést kaphat a telefon GPS-éhez, tudhatja, merre jártunk.

–  Olyan ez, mint az apróbetűs rész a szerződéseken, az emberek a legtöbb esetben elfogadják a telepítés feltételeit – vázolta a programozó. – Legtöbbször paranoia ezzel foglalkozni, és letölthetők már olyan programok is, amelyekkel kezelni tudjuk az ilyen kéréseket – tette hozzá.

A NAV szóvivője, Suller Attila ellenben leszögezte: az adatokat nem rögzítik, a GPS-hozzáférés is csak a legközelebbi ügyfélszolgálat megjelenítése miatt szükséges, valamint ezért kellenek a Google-fiók adatai is, hiszen annak térképszolgáltatását használja. A kamerát QR-kódok beolvasásánál vezérli, a telefonhívások állapotát pedig amiatt kell ismernie az alkalmazásnak, mert így azon keresztül rögvest tárcsázni lehet a legközelebbi NAV ügyfélszolgálatot, ha arra lenne szükségünk.Végsősoron tehát az a paranoiás, aki attól tart, hogy a NAV esetleg “utánanéz” a telefonja adatai segítségével.

A felhasználók pedig nyugodtan használhatják az alábbi videón is bemutatott célokra az alkalmazást:

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=zbmm_ZD_HyE” width=”650″]

 • Józsi bácsi

  Kíváncsi rá a NAV , hogy ennyi adóval a hátán még hogy tud élni a “toleráns” MAGYAR !
  Hátha hiányzik még valahonnan egy ujjabb adóforma , ahonnan még be lehet szedni azt a hiányt , amit a VIP kuncsaftok okoztak .

 • Szőcs

  Sajnos nem az a kérdés mit rejteget sok ember, merre üdül, hanem mit eszik holnap!!!!

 • Tlaci

  Bezony bezony. Mindig így kezdődik. Ismerjük a farkas és a kismalac meséjét is.: Először csak a lábát dugta be, majd a fülét és végül … Online lesz a bélműködésünk is hamarosan. LÁÁÁÁTOM TE CSIRKEMELLET ESZEL! …hmmm miből is telik rá? Pedig a farhát akcióóós! …

 • hm.

  hát na ja.