Miért ihatják le magukat a sárga földig a tinik?

Magunk termeljük ki az alkoholisták újabb generációit: a pécsi éjszakában döbbenetesen sok részeg fiatalkorúba lehet botlani. Hamar üveget vesznek a kezükbe és hangosan róják az utakat kocsmáról kocsmára. Kíváncsiak voltunk, vajon hogyan lehetséges ez.   

hirdetés

A szakemberek szerint az alkoholizmus kialakulása általában kamaszkorban kezdődik, a rendszeresen ivó fiatalok toleranciája gyorsan nő, tehát egyre több szeszt kell inniuk ahhoz, hogy részegek legyenek. De azt senki sem fogja bevallani, ha alkoholt ad el a fiataloknak, de bárok és kocsmák mégis mind tudni vélik egymás közt, melyek azok a helyek, ahol igencsak jó hangulatban vigadnak a 18 alattiak.

A Csinos Presszó Pécs belvárosának egyik legfelkapottabb szórakozóhelye. Magyar Ferenc tulajdonos szerint nincsenek italozó fiatalkorúak a presszóban. Rendszeresen személyi igazolványt kérnek a kiszolgálók, ezért nem mennek hozzájuk, hiszen tudják, hogy mire számíthatnak.

– A bevált gyakorlat miatt a hatóság sem szokott nálunk külön ellenőrizni, ha jönnek, akkor azt csak más indokkal – papírok, számlák ellenőrzése – miatt – mondta Magyar Ferenc.

Néha persze betoppannak hozzájuk fiatalok nagyobb csoportokban – ilyen időszak minden évben az érettségi ideje, vagy az osztálykirándulások időszaka – ám, nekik is csalódniuk kell, ha alkoholt vennének.

Horváth Péter, a Csalogány Presszó vezetője szerint őket sokszor vádolták meg azzal, hogy kiszolgálják a fiatalkorúakat, emiatt sokszor jöttek ellenőrizni a gyermekvédelemtől, ifjúságvédelemtől, de nem találtak semmit az ellenőrzéskor, hiszen a vádak alaptalanok. Mint mondta, nagyon szigorú a személyzet, és azokat is próbálják kiszúrni, akik a kiskorúaknak vásárolnának.

A tiniknek mindig megvoltak és meg is lesznek a kis trükkjeik, hogy miként juthatnak alkoholhoz. Horváth szerint a hatóságok nagyon komolyan ellenőrzik a szórakozóhelyeket, holott a boltokban jutnak hozzá az italhoz. Őket kellene komolyan büntetni és villámlátogatásokat tartani – mondta.

A vezető hozzátette: ő ismeri azokat a szórakozóhelyeket, ahol bizony szabadon kiszolgálják a kiskorúakat. Hogy melyek ezek, nem szeretné elárulni – de úgy gondolja, köztudott.

fiatalok alkohol
Sokszor csúnyán végződik az este

A Bázis Addiktológiai Szolgálat szakmai vezetője, Horváth Tibor szerint elsősorban boltokban jutnak hozzá a piához a fiatalok, és bevált trükk – még most is – egy idősebb személy segítségül hívása. Ugyanakkor az utóbbi években nőtt a fegyelem a szórakozóhelyeken, így már szigorúbban veszik a kiskorúakra vonatkozó szabályokat. Éppen ezért jellemző, hogy már berúgva jutnak el a szórakozóhelyekre, ami azokra vet rossz fényt. A Bázis vezetője elmondta, elterjedt szokás a “rohamrészegedés”, amikor minél nagyobb mennyiségű alkoholt minél kevesebb idő alatt döntenek le a fiatalok.

 

ital alkohol
Ha piáról van szó, nincs határ

Ez ma már nagyon menőnek számít – holott elég ciki -, aminek nagyon durva testi következményei is vannak. Egy amerikai kutatás már kimutatta, hogy a nagyivó tinik agyának azon részei, amelyek a tanulásért felelnek, illetve azért, hogy kontrollálni tudják cselekedeteiket, egyszerűen összemennek. Sőt, még memóriazavarokat is okoz az alkohol már igen fiatal korban.  Ma már az is a “divat”, hogy nemcsak alkoholt, hanem drogot is tolnak a tinik, ami még veszélyesebb kombináció.

Megkeresésünkre a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság úgy nyilatkozott, hogy Pécsen 20 általános és 5 középiskolában látnak el rendőrök alkohol- és drogprevenciós feladatokat. Városszerte rendszeresen, vissza-visszatérve tartanak ellenőrzéseket, ahol igencsak sok részeg fiatallal találkoznak.

Elmondásuk szerint a bírságok többségét a nem a szórakozóhelyeken, inkább a közterületen történő alkoholfogyasztás miatt szabják ki.