Miért jó nekünk a horvát csatlakozás?

Nem csak a déli szomszédaink, a pécsiek is várják a horvát csatlakozást. 10 ok, hogy miért lehet örülni annak, hogy a horvátok is belépnek az Unióba júliustól.

hirdetés

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának tavaly július 11-én alakult meg a Magyar-Horvát Tagozata, amely rögtön igen nagy népszerűségre tett szert, mostanra pedig már 72 tagjuk van. Ez az adat is kiválóan példázza, hogy mekkora érdeklődés előzi meg a horvátok EU-csatlakozását – mondta el lapunknak Obradovic Ena, a tagozat operatív vezetője.

– Célunk főként a két ország kis- és középvállalkozásainak segítése. A résztvevők napi, illetve heti szinten tartják egymással a kapcsolatot, ezáltal szoros gazdasági együttműködés zajlik közöttük. Ugyanakkor komoly segítséget tudunk nyújtani a bürokrácia csökkentésében is, hála a lobbierőnknek, ezenkívül pedig igyekszünk sikeres tárgyalástechnikai és üzleti tanácsokat is adni – tudtuk meg a horvát származású vezetőtől.

A cégek a határ mindkét oldalán a korábbi erős gazdasági kapcsolatok felélénkülését várják. De mik lehetnek a legfontosabb változások a pécsiek számára?

1., Fellendülhet a kereskedelem

Lapunk kisebb-nagyobb termelőüzemeket működtető cégeket, építőanyag-kereskedőket, nyílászárós cégeket keresett meg. Nagy részük már személyesen, mások e-mailben, telefonon is kapcsolatba léptek potenciális észak-horvátországi partnerükkel. Jelenleg arra várnak, hogy megrendelői szerződéseket köthessenek.

2., Konferenciák

A kamara magyar-horvát tagozatának tagjai részt vehetnek számos konferencián, ahol rengeteg fontos információt szerezhetnek. Idén a három legnagyobb horvát szakvásár mellett turisztikai, gépipari, kereskedelmi és környezetvédelmi témában is biztosan lesznek előadás-sorozatok.

3., Beindulhat az építőipar

Horvátországban drágább a munkaerő, illetve néhány építőanyag, ezért könnyen elképzelhető, hogy bizonyos szállítók és építtető cégek be tudnak törni déli szomszédunk piacára. Ezáltal újra élet költözhetne a halódó hazai iparágba.

4., Tovább vezethetik az M6-ost

Szakemberek szerint ugyanis a csatlakozás abban az esetben nyereséges a gazdaságnak, ha a kormányzat is tesz érte. Ennek fontos része lehet az M6 megépítése a határig, amely rendkívül fontos lenne a közlekedés és a kereskedelem számára is.

 

5., Információcsere

A horvát-magyar szervezeteknek és civil összefogásoknak köszönhetően fokozottabban megindulhat a két ország között az információcsere. Hírlevelek és egyéb források segítségével akár együttműködések is kialakulhatnak, amiből a térség vállalkozásai könnyedén profitálhatnak.

6., Gyorsabb határátlépés

Magánszemélyek részére megszűnik a vámellenőrzés, csak a gépjármű-papírokat és a személyi iratokat fogják ellenőrizni. A tervek szerint ráadásul júliustól kettő helyett már csak egyszer kellene megállni a horvát határátlépéskor. De természetesen schengeni határokról még évekig nem beszélhetünk.

7., Élelmiszerár-csökkenés

Eltérő étkezési kultúrájú országok kapcsolatából mindkét fél profitálhat: könnyebben juthatnak el például a tengeri halfajták is Pécsre, de a szállítási idővel együtt az árak csökkenése is várható. Ezzel együtt a magyar mezőgazdasági export is élénkülésre számíthat a térségben.

8., Vámmentesség

Ugyan az ipari áruk már jó ideje vámmentességet élveznek, a horvát csatlakozás más változásokat is hoz: az élelmiszerek és a mezőgazdasági termékek vámellenőrzése egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb lesz.

9., Vállalkozás Horvátországban

Főként a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén figyelhető meg az a jelenség, hogy egyre több magyar vállalkozó tesz lépéseket egy horvát cég beindítására.

10., Élénkülő ingatlanpiac

Fellendülés jöhet a szektorban, nő ugyanis az érdeklődés a lakások és a családi házak iránt, ráadásul a horvát csatlakozás és az infrastrukturális beruházások újabb logisztikai központokat vonzhatnak a térségbe.