Rockerek fürödtek az Árkádban

Bizonyára sok pécsit izgat a kérdés: miért költözött el a Rockmaraton? Varga Zoltánnal, a fesztivál főszervezőjével beszéltünk közelgő, Szalki-szigeten megrendezésre kerülő rockfesztiválról, és a meglepő helyszínváltozás miértjeiről.

hirdetés

Az idei Rockmaraton a Dunaújvárostól északra lévő Szalki-szigeten lesz, nem pedig Malomvölgyben. A bejelentés erősen meglepte a pécsieket, épp ezért megkérdeztük Varga Zoltánt, a fesztivál főszervezőjét arról, hogy miért döntöttek így.

Varga  szerint 11 helyszínt jártak körbe, de csak ez a sziget bizonyult megfelelőnek az idén 25 éves fesztivál lebonyolítására, noha szóba jött az abaligeti tó környéke, a Dombay-tó és a közelében lévő homokbánya, valamint a Petőfi-akna is. Felmerült még Orfű is, de zt a Fishing on Orfű már “foglalja”, nem bírna el a hely még egy fesztivált – mondta Varga.

Idén már Dunaújvárost mellett villáznak a rockerek
Idén már Dunaújvárost mellett villáznak a rockerek

Varga állítja: nem arról van szó, hogy megtört a várossal való együttműködés, de a Malomvölgy már évek óta költséges, és nehezen kezelhető helyszín volt, mivel pár csepp esőtől is napokig állt ott a víz és a sár. Ennek folyománya pedig az volt, hogy azok, akik nem Pécsről jöttek a fesztiválra, az Árkádban voltak kénytelenek fürdeni – mivel Malomvölgyben nem lehetett megoldani a megfelelő zuhanyellátást sem. Arról nem is beszélve, hogy a nagy, nemzetközileg ismert együttesek sem tudták rendesen megközelíteni az átázott helyszínt.

A helyszínváltástól függetlenül idén is lesznek kemény fellépők
A helyszínváltástól függetlenül idén is lesznek kemény fellépők

A Szalki-szigettel egyébként csak egyéves szerződést kötött a Rockmaraton, tehát hosszú távú költözésről nem beszélhetünk – mondta Varga. Az új helyszín pedig hangulatában meglepően idézi Malomvölgyet, hiszen egy várostól és turistáktól elzárt, természetközeli kempingről beszélünk, ahol ráadásul a strand és a parkerdő mellett kiépített járdák, parkolók, tisztességes vizesblokkok is vannak, zuhannyal és angol WC-kkel.

Varga kiemelte, hogy sokan azt állítják, hogy önkormányzati pénzből utaztatják el a fesztivált, ez azonban nem igaz. Tény, hogy az önkormányzat ajánlott fel támogatást, ezt azonban visszautasították, hiszen a rendezvény nem Pécsett lesz. Aki azonban ellátogat a Szalki-szigetre, és felmutatja a pécsi (vagy baranyai) címre szóló lakcímkártyáját, annak 4000 forintot megtérítenek az út költségéből.

Varga végezetül hozzátette, hogy egyáltalán nem feledkeznek meg Pécsről, ennek bizonyítéka pedig az a várossal közösen szervezett nyár végi fesztivál, amiről a szervező csak annyit árult el, hogy nagyot fog szólni.