A rákos betegeket végre hamarabb vizsgálják

Gyorsabban juthatunk életmentő kezeléshez

Egy új, június elsejétől hatályba lépett egészségügyi törvénymódosítás 14 napos határidőhöz köti a rákgyanús betegek kivizsgálását, így sokkal gyorsabban juthatnak vizsgálatokhoz a rosszindulatú daganatokkal diagnosztizált betegek.

hirdetés


Eljött az idő, a várólisták végre rövidülhetnek azok számára, akik súlyos daganatos betegségben szenvednek. Bogner Péter pécsi radiológus professzor lapunknak elmondta, az intézkedés célja az, hogy a daganatos megbetegedések gyanújával orvoshoz forduló betegek gyorsabban – két héten belül – jussanak CT-, vagy MR-vizsgálatokra és utána műtétre.

Gyorsabban juthatunk életmentő kezeléshez
Gyorsabban juthatunk életmentő kezeléshez

A jogszabály-módosítást az motiválta, hogy országszerte – így Pécsett is – a daganatos betegségek gyanújával diagnosztizált betegek hamarabb képalkotó diagnosztikai vizsgálatra kerüljenek. Bizonyos esetekben csak ezekkel a vizsgálatokkal lehet biztosan meghatározni, hogy valaki daganatos betegségben szenved-e vagy sem. Ha pedig igen, akkor bizony – hangsúlyozta Bogner – az eddigi a várólistán eltöltött 1-3 hónap alatt a beteg állapota annyira leromolhat, hogy az akár már végzetes is lehet.

Az új törvénymódosításnak köszönhetően tehát ha valakinél a szakorvos szerint felmerül a rosszindulatú daganat gyanúja, akkor ezt mostantól 14 nap alatt kell megvizsgálni, hogy minél hamarabb elkezdődhessen a gyógyítási folyamat, a gyógyszeres kezelés vagy műtét. Bogner professzor ehhez hozzátette: a gyakorlatban – például Pécsen – ez eddig is hasonlóan zajlott, a klinika minél hamarabb elvégezte a vizsgálatot.

Hosszú a várólista, de miért?
Hosszú a várólista, de miért?

Ha pedig a meggyorsított vizsgálatnak köszönhetően beigazolódik a daganatos megbetegedés ténye, a biztosító a vizsgálat díján felül némi többlettérítést is fizet az egészségügyi intézménynek.

Mindez azonban csak a daganatos betegségekre vonatkozik (lágyrész daganatok, agydaganatok, csontdaganatok), azok tehát egyelőre nem igazán számíthatnak a gyorsabb eljárásra, akik mondjuk csípőprotézis, vagy térdprotézis-beültetésre, esetleg szaruhártyaműtétre várnak. Nekik továbbra is esetenként több száz napot, másfél évet kell várniuk a műtétre, a vizsgálatot az ő esetükben nem gyorsítják meg.

Gyorsan jutnak segítséghez
Gyorsan jutnak segítséghez

De miért alakul ki egyáltalán ilyen várólista? Bogner professzor lapunknak elmondta, hogy ennek egyszerű oka van: a finanszírozó Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem tud annyi diagnosztikai vizsgálatot és műtétet finanszírozni, amennyire szükség lenne. Egy bonyolult képalkotó diagnosztikai vizsgálat költsége eléri a 40-50 ezer forintot, egy csípőprotézis ára milliós összegekre rúg – nagyon precíz drága műszerek és eszközök szükségesek az ilyen műtétekhez. A várólista további oka lehet, hogy ahol van pénz műszerekre és beavatkozásokra, ott nincs olyan megfelelő szakember, aki el tudná végezni a vizsgálatokat, műtéteket.