Miért szeretik ennyire a szolgáltatóközpontok Pécset?

A napokban jelentették be, hogy a német Viessmann Pécsett nyitja meg szolgáltatóközpontját. A világcég egyelőre ötven főt foglalkoztat, de a későbbiekben nem kizárt a létszámbővítés sem. A hasonló munkát végző ITSH pár éve szintén ennyi dolgozóval kezdett, és mára az ezret közelíti létszámuk.

hirdetés

Összesen hat város versengett azért a szolgáltatóközpontért, amelyet a Viessmann, a világ egyik vezető fűtő-hűtőrendszergyártója kívánt létrehozni. A műszaki háttértanácsadást nyújtó központot végül Pécsre telepíti a német világcég, mint képviselőik elmondták, a baranyai megyeszékhely kimagaslott a mezőnyből. Ez a helyzet azonban nem magától alakult ki.

Michael Weber, a cég üzleti támogató központjának vezetője is elismerően nyilatkozott Pécsről

Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője is hangsúlyozta, 2010-ben, amikor az Elcoteq és más termelőegységek bezártak, stratégiai váltásra volt szükség Pécsett. Ráadásul Pécs más szempontból is mélyponton volt, hiszen sem szabad ipari területe, sem befektetői koncepciója nem volt, ezeket is meg kellett teremteni, összhangban a kamarával és az egyetemmel.

– Fontos volt, hogy nem egy üzletág hatalmas szereplőjét akartuk Pécsre csábítani, hiszen láthattunk, mennyire káros lehet az, ha a város egyetlen cégtől függ – hangsúlyozta Csizi Péter. – Több lábra kell állítani a város gazdaságát, ez volt a kiindulópont.

Az egyik ilyen ágazat az SSC-k, azaz a szolgáltatóközpontok területe. Mint Csizi Péter kiemelte, az ITSH pár éve éppúgy 50 fővel kezdte a munkát, mint most a Viessmann, és mára az ezret közelíti a német vállalkozás dolgozóinak száma. Pécsett ebben az ágazatban már mintegy 1300-an kaptak munkát.

Csizi Péter a cég budapesti beruházásbejelentő eseményén

– Ráadásul olyan jól képzett, nyelveket beszélő fiatalok tudtak elhelyezkedni, akik a világon bárhol megállnák a helyüket, azaz ezekkel a beruházásokkal sikerült őket Pécsett tartani, már itt is megtalálhatják a lehetőségeiket, a számításukat – fogalmazott az országgyűlési képviselő.

Az amerikai Harman Pécsre érkezése egy másik fontos ágazat megjelenését jelentette: a professzionális elektronika fogadására a város szintén felkészült. Emellett olyan biztos, hosszú távra tervező szektorokból tárgyalnak folyamatosan befektetőkkel, mint az autóipar és a gépgyártás – várhatóan a közeljövőben ezen a téren is lehetnek bejelentések cégek Pécsre településéről. Csizi Péter elmondta, 2010 óta nyolc külföldi nagybefektetőt tudtak Pécsre csábítani, és nem árt tudni, hogy 1998 és 2009 között mindössze egy ilyenre volt példa.

Az amerikai világcég is Pécsett telepedett le

Az országgyűlési képviselő ugyanakkor kiemelte: nemcsak új cégek idehívásáról van szó a város gazdasági stratégiájában, hanem a meglevők támogatásáról is. Utalt a Hauni fejlesztésére, amelyhez az önkormányzat biztosított területet, de arra is, hogy a BAT 2010 környékén még el akart menni Pécsről, mostanra viszont nemhogy nem távozott, de egy sokmilliárdos fejlesztéssel új iparcsarnokot alakított ki, ami komoly munkaerő-bővítéssel is járt. Emellett a helyi, egyre növekvő családi vállalkozások erősítése is kiemelt feladat.