Miért törünk össze minden szirénást?

Újabb közlekedési baleset történt Pécs belvárosában, melynek során egy megkülönböztető jelzést használó mentőautó ütközött össze egy alapvetően szabályosan közlekedő személyautóval.

hirdetés

Szinte pánikolnak, vagy éppen nagy ívben tojnak arra az autósok, ha egy szirénázó autóval találkoznak, s a közelmúltban történt balesetek ezt jól mutatják. A KRESZ alapvetően azt írja elő, hogy lakott területen belül az autósoknak mindent meg kell tenniük annak érdekében, hogy biztosítsák a megkülönböztető jelzést használó jármű haladását. Normál esetben a sofőrök le is húzódnak az út szélére, esetleg begurulnak a kereszteződésbe, ha ott észlelik a szirénázó autót.

A múlt héten történt balesetet általánosnak is nevezhetnénk: a mentőautó tilos jelzésen hajtott át, míg a főúton közlekedő autósnak zölden világított lámpa, ennek ellenére meg kellett volna adnia az elsőbbséget. A sofőr viszont azt mondta, hallotta a szirénát, de nem látta a mentőt egy kamion miatt.

– Ha nem látja az autós a megkülönböztető jelzést használó járművet, akkor meg kell állnia, mert egy álló autót könnyebb kikerülni, mint egy mozgót – magyarázta Jovánovics János, az egyik autósiskola vezetője.

Tehát attól, hogy a kamion eltakarta a mentőt, még az autó sofőrje a hibás a baleset miatt.

baleset-01
Így történhetett a baleset

– Sajnos a képzési tematikából ez hiányzik, csak elméletben tanítják meg a leendő autósoknak – fogalmazott Jovánovics János. – Az embereken erőt vesz a pánik, éppen ezért foglalkozni kellene az ilyen szituációk gyakorlásával.

A hivatásos gépjárművezetők általános tapasztalata, hogy a civil sofőrök nem, vagy csak későn veszik észre, hogy érkezik egy megkülönböztető jelzést használó jármű.

A pécsi tűzoltóság egyik hivatásos sofőrje szerint előfordul: ki kell kényszeríteniük, hogy egyáltalán haladni tudjon, mert nem együttműködőek a vezetők. Ezért a tűzoltók az úttest közepén, illetve a szembe jövő sávon közlekednek, mert ott biztosan észreveszik őket.

A tapasztalat egyébként az, hogy lakott területen kívül nincs probléma a vezetőkkel és a megkérdezett sofőrök szerint a belvároson belül a négysávos 6-os úton nincs gond akkor sem, ha minden sáv tele van, mert középen szabaddá lehet tenni egy részt azzal, ha az autósok lehúzódnak kicsit.

A közelmúltban is történt egy hasonló baleset, akkor szirénázó tűzoltó ütközött egy autóval, akinek sofőrje nem vette figyelembe a megkülönböztető jelzést használó járművet, ami egy oszlopnak csapódott.

IMG_1792
A tűzoltót feszítővassal vágták ki…

A napokban pedig egy megkülönböztető jelzést használó rendőrautó karambolozott egy személygépkocsival, melyben öt személy, köztük egy gyermek utazott és sérült meg. Az ütközés során a rendőrautó a járdára sodródott, majd nekiment egy elektromos kapcsolószekrénynek.

[box title=”Halál is lehet belőle!”]Februárban karambolozott egy megkülönböztető jelzést használó gyermekmentő egy személyautóval. A balesetet okozó nőt a tűzoltók vágták ki az autóból, kórházba szállították, azonban később belehalt sérüléseibe.[/box]

 • degu

  Mentő… rendőrautó…tűzoltó…gyerekmentő…szerinted mi maradt még ki kedves Címadás?!

 • Papa

  Nem készítik fel a kezdő vezetőket? Nem tudom!! Azt viszont tudom, hogy a forgalomban látni kell, nem a “gép kezelése ” legyen a legnagyobb probléma “lenézek a pedálra, váltáskor a váltóra”!!! Ezek a dolgok készség szintig meg kell legyenek és akkor tudok foglalkozni a körülöttem zajló forgalommal is!!! Nem ordító rádió vagy egyéb zene mellett!!! Egy kereszteződés pedig hozhat “váratlan dolgokat is” még ,ha zöld a lámpa akkor is!!! Ja de nem hallom a szemem a válton avagy telefonon??? Nem mondom azt ,hogy a közel múlt dolgok pont ennek köszönhetőek, de sok dolgot balesetet meg lehetne előzni ,ha a forgalmat és egyben környezetünket is figyeljük!!
  “Névtelen”, ha Önnek stressz az amikor megkülönböztető jelzéseit használó mentő, rendőr, vagy tűzoltó közlekedik azon az úton ahol Ön is autót vezet… ???
  Üljön taxiba, de a Tüke Busz olcsóbb…………..
  Ui: Ha nem készült fel az Ifjú “soför” akkor vegyen még órákat!!! Lehet……….

 • Címadás

  Nincs némi mélységi bulváros túlzás abban, hogy “minden szirénást összetörünk”?

 • Fecóka

  Ezek a balesetek, a közlekedési inteligencia hiányai, másrészt a nagyfoku figyelmetlenségből adódnak !

 • Névtelen

  Minden idióta megkapja a jogosítványt, semmi rutinnal. Ezek után nem lehet elvárni, hogy “stresszhelyzetben” tudja, hogy mit csinál. Ez az oktatás hiányossága. Nem készítik fel a kezdő vezetőket a váratlan forgalmi helyzetekre.