Miért vannak még furgonok a pécsi Király utcában?

Tavaly döntött a közgyűlés arról, hogy 2018-ban már nem mehetnek be áruszállító furgonok, kisbuszok a pécsi Király utcába, az valóban teljesen sétálóutcává alakul. Nem kell sokat várni, és valóban ez lesz a helyzet.

hirdetés

Még tavaly döntött Pécs közgyűlése arról, hogy teljesen kitiltják a pöfögő, a rakodás alatt gyakran járó motorral álldogáló teherkocsikat, furgonokat a Király utcából. A rendelet elvileg 2018-ban lépett életbe, de még januárban is gyakran találkozhattunk ilyen járművekkel.

Most még ez a helyzet, de hamarosan változik

Mint a Biokomtól megtudtuk, ennek az az oka, hogy a 2017-es évre kiadott behajtási engedélyek a rendelet alapján 2018. január 31-éig érvényesek, így egyelőre jogszerűen mennek be az áruszállítók. Ezt jelenleg még a táblák sem tiltják, viszont mint megtudtuk, a KRESZ-táblák kicserélése is folyamatban van.

A boltok áruellátása februártól sem szűnik meg, azt a Király utcát keresztező utcákból oldhatják meg: ott kell leállítani a furgont, majd kézikocsival lehet bevinni az árut, ahogy egyébként ez már számos nyugat- és dél-európai nagyvárosban bevált gyakorlat.

A táblákat is lecserélik

A Király utcában az ott lakók magától értetődően ezután is közlekedhetnek autóval, ugyanígy a taxisok is, hiszen utóbbi esetben néhány percet vesz csak igénybe a ki- és beszállás. A postaautók és a csomagküldők a postatörvény alapján mentességet élveznek, továbbra is behajthatnak azok, akik sárga villogó használatára jogosultak. Értelemszerűen ez vonatkozik a kék villogóra, a mentő-, a tűzoltó- és a rendőrkocsik is bemehetnek a sétálóutcába.

hirdetés