Miért vannak még furgonok a pécsi Király utcában?

Tavaly döntött a közgyűlés arról, hogy 2018-ban már nem mehetnek be áruszállító furgonok, kisbuszok a pécsi Király utcába, az valóban teljesen sétálóutcává alakul. Nem kell sokat várni, és valóban ez lesz a helyzet.

hirdetés

Még tavaly döntött Pécs közgyűlése arról, hogy teljesen kitiltják a pöfögő, a rakodás alatt gyakran járó motorral álldogáló teherkocsikat, furgonokat a Király utcából. A rendelet elvileg 2018-ban lépett életbe, de még januárban is gyakran találkozhattunk ilyen járművekkel.

Most még ez a helyzet, de hamarosan változik

Mint a Biokomtól megtudtuk, ennek az az oka, hogy a 2017-es évre kiadott behajtási engedélyek a rendelet alapján 2018. január 31-éig érvényesek, így egyelőre jogszerűen mennek be az áruszállítók. Ezt jelenleg még a táblák sem tiltják, viszont mint megtudtuk, a KRESZ-táblák kicserélése is folyamatban van.

A boltok áruellátása februártól sem szűnik meg, azt a Király utcát keresztező utcákból oldhatják meg: ott kell leállítani a furgont, majd kézikocsival lehet bevinni az árut, ahogy egyébként ez már számos nyugat- és dél-európai nagyvárosban bevált gyakorlat.

A táblákat is lecserélik

A Király utcában az ott lakók magától értetődően ezután is közlekedhetnek autóval, ugyanígy a taxisok is, hiszen utóbbi esetben néhány percet vesz csak igénybe a ki- és beszállás. A postaautók és a csomagküldők a postatörvény alapján mentességet élveznek, továbbra is behajthatnak azok, akik sárga villogó használatára jogosultak. Értelemszerűen ez vonatkozik a kék villogóra, a mentő-, a tűzoltó- és a rendőrkocsik is bemehetnek a sétálóutcába.

 • balage

  A plázákban sem parkolnak az autók a boltok elé, és ott még nagyobb távolságok is vannak, mint a Király utca mellékutcáiból.
  Ezt a kérdést egyébként a bunkószállítók zárták le, nekik köszönheted.

 • 1111

  Egyetlen egy napot pakoltatnék a mellékutcákból söröshordót azzal aki ezt ki találta,egyébként nem hiszem hogy azt a 20 embert aki lézeng a Király utcában különösebben zavarnák a szállítók, eddig is elfértek egymás mellet soha nem volt gond. Meg lehet nézni Prágát Olaszországot ott is elférnek egymásmellet az árú szállítók és a gyalogosok sokkal nagyobb tömegben is. Viszont most ennek a remek törvénynek hála a mellék utcákból lehet betolni a sok tonna árút hozzáteszem nem túl egészségbarát 30-40 50L-es sörös hordót (60kg) dombnak felfele betalicskázni és jön a gerinc sérv meg miegymás pár pökhendi politikus miatt akik életükben nem emeltek komolyabb sújt.
  Igen és akkor jön az hogy válts munkát ha nem tetszik igen meg lehet tenni én személy szerint gondolkodom rajta mert nem akarok 28 évesen lerokkanni de van olyan kollégám akinek nincs szakmája csak egy jogosítvány, persze kiszállítókat máshol is keresnek de kérdem én ki fog szállítani a Király utcába ha senki nem hajlandó a mellékutcákból pakolni.
  Üdv egy Szállító