Mik ezek az idegesítő hangok?

Túl sok a zaj?

Bizonyára sok uránvárosi és kertvárosi olvasónk figyelt már fel azokra a furcsa, megmagyarázhatatlan forrásból eredő sípoló, pittyegő és nyekergő hangokra, melyek akár egész éjjel álmatlanságban tarthatják a megfáradt lakókat. A nem e világi hangok nyomába eredtünk.

De mik lehetnek ezek a hangok? Egy túlbuzgó kamionos tolatóradarja? Egy ezeréves, megolajozatlan hinta? Esetleg egy tengeralattjáró szonárja? Ugyan a lakosokat terrorizáló rejtélyes hangok leginkább ezekre hasonlítanak, a válasz sokkal egyszerűbb, mégis rendkívül meglepő. A sípolások és különböző nyekergések ugyanis egy-két nem kifejezetten városi madártól származnak.

Az erdei fülesbagoly fiókái vijjognak egész este
Az erdei fülesbagoly fiókái vijjognak egész este

Mint azt Bank Lászlótól, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Baranya Megyei Csoportjának alelnökétől megtudtuk, a hang forrása nem más, mint néhány Pécsett élő bagolyfaj. A szakértő lapunknak elmondta, hogy a kertvárosban és uránvárosban is több hónapja hallható fémes, nyekergő hang az éhes erdei fülesbagoly-fiókák táplálékkérő vijjogása. A fülesbaglyok ugyanis a kertvárosi társasházak melletti elhagyott varjúfészkekbe költöztek – mondta Bank, majd hozzátette, hogy a legtöbb felzaklatott hangvételű bejelentést is innen kapták. A városban egyébként csupán 6-8 fülesbagolypár él, az ő hangjukat hallhatjuk esténként.

A füleskuvik nászhangja leginkább egy tengeralattjáró szonárjára hasonlít
A füleskuvik nászhangja leginkább egy tengeralattjáró szonárjára hasonlít

Fészkel azonban egy másik bagolyfaj is Pécsett, mely nem ételért síró vinnyogásával, hanem monoton pittyenéseivel cincálja szét a környező házak lakóinak idegzetét. Bank elmondása szerint a füleskuvik nászhangja ez, melyet a madarak párzási időszakban hallatnak. A hazánkban gyakori madár városlakók számára idegesítőnek tűnő hangja rendszerint egész májusban szól, legintenzívebben este 8-9 és hajnali 2 óra között. Június elején is lehet még hallani, de június végétől már nagyon ritkán, ez azonban a városi kuvikok esetében változhat – ezért is hallhatjuk őket a mai napig. A füleskuvik hangja egyébként könnyen utánozható, így a vállalkozó kedvű madárbarátok – vagy azok akiket nem hagynak aludni – viszonylag közel hívhatják magunkhoz őket.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=YTtfSo5ARPw” width=”650″]

Bank mindemellett megnyugtatóan hozzátette, hogy a fülesbaglyok és a füleskuvikok is augusztus végére fogják abbahagyni „dalolásukat”, ugyanis a költési időszak ekkorra már biztos lezárul.

A fülesbagoly és a füleskuvik is védett madár, természetvédelmi értékük 50 ezer forint.