Mikor lesz normális parkolás a klinikánál?

Az egykor 400 ágyas klinikának nevezett, új nevén Janus Pannonius Klinikai Tömbnél tapasztalható parkolási problémák megoldásán közösen dolgozik az egyetem és a pécsi önkormányzat. A jelek szerint több parkolóhely várja majd a betegeket és családtagjaikat a közeljövőben.

hirdetés

Évek óta súlyos problémát jelent a megfelelő parkolás a klinikai központ Ifjúság úti tömbjének környékén. A reggeli csúcsban már szinte megszokott káoszról korábban is írtunk, de az elmúlt hónapokban mintha még  inkább sokasodnának a problémák a felújított 400 ágyas klinika körül. A betegek és hozzátartozóik jobb híján a zöld területen, vagy a tűzoltóság számára fenntartott részen állnak meg, vagy éppen a taxik előtt próbálnak meg ideiglenesen helyet találni.

A betegek nem értik, hogy egy 11 milliárdos beruházás során miért nem volt arra forrás, hogy elegendő parkolóhelyet alakítsanak ki a betegeknek. A neten elérhető ajánlatok szerint 2 millió forinttól kezdődhet egy parkolóhely kialakítása egy parkolóházban. Ennél azért vélhetően jóval olcsóbb, hogyha nem kell épületet is felhúzni.

Sokak szerint leginkább az orvosi kar épületegyüttese és a klinika közötti területet lenne érdemes megnyitni a betegekhez látogatóba érkező családtagok számára.

 

400-ágyas-hl02-600x399
A klinika belső tömbjei között sokak szerint több autó is elférne

Csaba Ders, Pécs főépítésze szerint legalábbis ez lehetne az egyik előremutató lépés a parkolási anomáliák csökkentése érdekében.

– Az önkormányzat eddigi vizsgálatai azt mutatják, hogy a PTE-ÁOK belső tömbjében lenne célszerű gondoskodni parkolókról. Szerintem a klinika találni , amellyel látogatók számára parkolóhelyeket tud létrehozni a tömbben. A város a forgalomszervezési eljárások kidolgozásában ajánlotta fel a segítségét.

A PTE álláspontja szerint ugyanakkor más lehetőség is adott a férőhelyek bővítésére.

– Jelenleg is üzemel a Klinikai Tömbben közforgalmú fizetős parkoló, amely a Honvéd utca felől közelíthető meg. A PTE a parkolási gondok enyhítése érdekében tervezi megnyitni a közforgalom számára a klinikai tömbbel szemben lévő, Ifjúság úti parkolóhelyet is – közölte érdeklődésünkre az egyetem Műszaki Szolgáltatási Igazgatósága.

Bár az, hogy ezt mikorra tervezik, nem tudni, és egyelőre azt sem, hogy mikor születhet meg az a kormánydöntés, amellyel egy több mint húszmilliárdos projekt kezdődne el az orvosi karon. Az elképzelések szerint ugyanis a külföldi hallgatók létszámának növelése érdekében hajtanának végre nagyobb fejlesztést Egyetemvárosban,  amely akár hosszabb távon is segíthetne a környék parkolási mizériáján.