Milliárdokat költenek a megyei utakra

Nem biztos, hogy úgy fogunk furikázni a Baranya megyei utakon, mint Doki és Marty McFly a DeLoreanen, ám ha minden igaz, jövőre egy csomó pénzt áldoznak útfelújításokra.

hirdetés

A megyében a Központi Statisztikai Hivatal tanulmánya szerint az országos fenntartású utak állapota közepesnek mondható, ugyanakkor az aprófalvas Baranyában rengeteg az önkormányzati kezelésben lévő szakasz is. A 2012-es dokumentum szerint közepes volt akkor az országos kezelésű utak burkolatának állapota Baranyában. uak állapota

Az akkori felmérés szerint a rossz minősítésű utak aránya Heves megyében volt a legmagasabb (68%), és 60% feletti részt képviseltek Győr-Moson-Sopron, Bács-Kiskun és Hajdú-Bihar megyében is. Közülük Hajdú-Bihar ugyanakkor Tolnával és Baranyával azon három megye között is szerepel, amelyekben a 2012-ben legalább 10% volt a jó burkolatállapotú szakaszok aránya. Az országos átlag mindössze 6,6 százalék volt akkor – bár ezt a pécsi, baranyai autósok alighanem megkérdőjelezik.

Idén nyáron ugyanakkor a 6-os út több szakaszát is megújították, jövőre pedig újra belevágnak.

A jövő évi hazai finanszírozású felújítási munkákra a Magyar Közút 100 milliárdos projektlistát állított össze.

Mint azt a cégtől megtudtuk, a tényleges források biztosításáról a kormány az elindított közbeszerzési eljárásokon kialakult árak ismeretében várhatóan a jövő év elején fog dönteni.

A felújítási program előkészítése jelenleg folyamatban van. Az összeállított projektlistában országosan mintegy 50 kilométernyi gyorsforgalmi út, 200 kilométernyi főút és 600 kilométernyi mellékút szerepel.

Baranyában a főutakon újabb 10 kilométernyi szakaszt újítanak fel, valamint 40 kilométer hosszan tesznek rendbe mellékutakat, valamint három kiemelt jelentőségű hidat rekonstruálnak. Ezek több, Pécs belterületén lévő országos közúti szakaszt is érintenek.

A hazai forráson kívül országosan 50 milliárdnyi uniós pénzből a támogatási szerződés megkötése folyamatban van. Ebből mintegy 500 kilométernyi mellékút felújítására nyílik lehetőség. Baranya megyében uniós forrásból további négy alsórendű út kerülhet jobb állapotba.