Jön a milliárdos élménycsomag

Meghosszabbodhat a Pécsre érkező turisták itt töltött ideje, ha megvalósulnak az egyházmegye küszöbön álló, másfél milliárd forintos fejlesztései. A székesegyház egyik tornyából kilátó is lehet nemsokára.

hirdetés

Összesen 1,5 milliárd forintnyi, vissza nem térítendő uniós támogatásról ír alá még novemberben a Pécsi Egyházmegye. A pénzből igen komoly hiánypótló beruházások valósulnak meg, amelyek segítségével hosszabb időt tölthetnek nálunk, azaz többet is költhetnek a turisták Pécsen.

Nyithat a dzsámi altemploma is?

– Egyértelmű cél, hogy a meglévők mellett új turistaútvonal jöjjön létre a városban. Egy olyan egyedülálló élményláncot szeretnénk kiépíteni a fejlesztésekkel, amelyeket végigjárva a turisták hosszú órákkal, akár napokkal tovább maradnak a városban – mondja Hajdu Zsófia, az egyházmegye gazdasági koordinátora.

A 2013-ban induló munkák során szinte az összes belvárosi egyházi értéket fejlesztik majd, kezdve a püspöki palotától a székesegyházon és a Csontváry Múzeumon át a dzsámiig. Olyan, eddig be nem mutatott értékekkel gazdagodik ezáltal a pécsi turisztikai kínálat, amelyek jócskán emelhetnek városunk vonzerején.

– A legnagyobb szeletet az jelenti, hogy teljes felújításon esik át a bazilika negyedik, délkeleti tornya. Ebbe a későbbiekben a turisták is felmehetnek, s kilátóként is funkcionál majd. Ismert, hogy korábban állami segítségből és az egyház saját forrásaiból a másik három épületrészt már renoválták – avat be a részletekbe Hajdu Zsófia.

Szintén óriási előrelépés lesz, hogy a püspöki palotában komoly kiállítási anyagot mutatnak be; elsősorban egyháztörténeti anyagok, az egyházi vezetőkhöz kapcsolódó tárgyak, kincstári gyűjtemények darabjait lehet majd itt szemügyre venni. Csak itt több órás idegenvezetést is tartanak majd. Ugyanígy a püspöki pincerendszer eddig csak ritkán látott részein is rendszeresen körbevezetnek csoportokat.

Látogatható lesz a titkos pince is…

A Belvárosi Plébániához tartozó Széchenyi téri dzsámi is külső felújításon esik át, sőt: megnyitják a látogatók előtt az épület altemplomát is, az épületben pedig XXI. századi, modern fogadóteret alakítanak ki.

A fejlesztések között szerepel a Csontváry Múzeum teljes külső felújítása, de a Káptalan utcai Martyn-ház egy részének zarándokszállássá alakítása is. A beruházások jövőre indulnak el; egy részük még 2013-ban el is készül, ám például a negyedik torony felújítása nagy valószínűséggel áthúzódik a 2014-es évre.