Milliárdos fejlesztés: megújul az IH és a parkoló

Végre eltűnhet a dzsumbuj a Centrum parkolónál, miután a nemcsak a parkolót, de az ottani félbehagyott beruházást is felszámolják. Az Ifjúsági Házat pedig még megtoldják. 

hirdetés

ifjúsági ház
Kicsit magasabb is lehet a felújítás után

Az Európa Kulturális Fővárosa program nagyrészt pozitív hatással volt a városra, ugyanakkor a kiüresedő épületek komoly fejtörést okoztak a városházán, ilyen volt az Ifjúsági Ház is, amelyet átköltöztettek a Zsolnay-negyedbe.

Az IH azóta árválkodik a poros, csak részben aszfaltozott Centrum parkoló hátterében, a szebb napokat megélt házban turkáló működik, előtte pedig a már mindenki által megszokott gödör tátong, jelezve milyen sebeket ejthetnek a felhagyott beruházások Pécsen. Most azonban mindezeken szeretnének változtatni – minderről csütörtökön dönt a pécsi közgyűlés.

A városházán ugyanis arra készülnek, hogy fejlesztési forrásokból, 1,2 milliárd forintból – a “Zöld Város” pályázat keretében – az egész környéket megváltoztassák és élhetővé tegyék.

padrr
Végre lesznek padok is

Az érintett területen jelenleg nincs összefüggő zöldterület, így az egykori Centrum áruház épületének déli oldalán mintegy 900 négyzetméteren növényeket telepítenek, padokat tesznek ki. A terület új arculatot kap, a parkolás mellett pihenésre is lesz lehetőség. A közvilágítás fejlesztésével, valamint utcai bútorok elhelyezésével a terület vonzóbbá válik, a kereskedelmi funkciók számára is jobb lehetőségek kínálkoznak akár utcai kitelepülésekre is.

Ennek érdekében a leburkolják az egész területet, megoldják a vízelvezetést, de megújítják kívül-belül az Ifjúsági Házat, amelyet beburkolnak, ha szükséges rendbe teszik a szerkezetét is, sőt egy-két emelettel még meg is toldják. Itt irodahelyiségeket alakítanak ki.

Elektromos-autók
Tölteni jó!

A nem túl távoli jövő is megjelenik a projektben, hiszen két elektromos autók töltésére szolgáló állomást is telepítenek.