Milliókat hozhat vissza a napenergia

Berobbantak Pécsre a napelemek. A tüskésréti napelempark kiépítése után egyre többen választják ezt a roppant olcsó, megújuló energiát áramtermelésre. A tévhitekkel ellentétben nem olyan elképesztően költséges dolog a napelemek felszerelése, áruk pedig a népszerűség növekedésével évről-évre csökken, nem beszélve arról, milyen gyorsan megtérül az ára.

hirdetés

A napenergia erejét szemléltetve: az a mennyiség, amennyit a Nap 24 óra alatt kibocsájt magából, többszörösen fedezné a Föld teljes egy évi energiafogyasztását, ha mindet hasznosítani lehetne.

A napelemeket forgalmazó pécsi EU-Solar Kft. vezetője, Petre András elmondta, egy panel telepítésekor rengeteg technikai vizsgálatot kell végrehajtani a házon – például a dőlésszög, a tájolás és így tovább. Sok függ attól, milyen felületre helyezik el a berendezést, a hozam mennyiségét ez nagymértékben befolyásolja.

Épül a gazdaságos energiaforrás
A pécsi napelempark jövedelmező beruházás

A felszerelési költség átlagosan körülbelül a havi villanyszámla százszorosa mindig. A kisebb napelemek általában drágábbak. Ugyan a telepítési költség körülbelül hat – nyolc év alatt térül meg, de érdemes befektetni, hiszen ahogy működésbe lép, gyakorlatilag megszünteti a villanyszámlát, a későbbi években pedig milliókat lehet vele megtakarítani – magyarázza.

Elmondása szerint elképesztő sokan próbálnak élni a támogatási rendszerrel, pályázatokkal, de alig valakinek sikerül, hiszen előnyben részesülnek a vállalatok, társaságok a magánszemélyekkel szemben.

Egy napelem élettartama körülbelül 30 év, a gyártó erre vállal garanciát. Érdekes kérdés, hogy egy napelem hogyan mehet tönkre, hiszen tiszta kémiai elemekből áll, amelyek időtállóak. A kulcs a homályosodás, a szennyeződés, hiszen ha kevesebb fényt tud átereszteni, veszít a hatásfokából.

napelempark
Az olasz Nettuno Solar Park évente 3,5 millió kWh-t termel

Petre szerint Magyarországon sajnos még nem ismerték fel annyira a napelem erejét és értékét. Pedig itthon egy nagyon kedvező visszavásárlási rendszer van életben erre vonatkozóan, amivel illene élnünk. Az itt legyártott elemek így mind exportra kerülnek.

Ugyanakkor például Franciaországban kedvezményes áfa-kulccsal ösztönzik a lakosságot a napenergia használatára.

De az is igaz, hogy ha Magyarországon mindenki napelemes technológiát használna, tisztán a napfény mennyiségétől függne minden. Ezért aztán szükség van Paksra például, ahol folyamatos az áramtermelés, ha nem is természetes és megújuló.