Milliókat költenek Györgytelepre

Munkát és esélyt kaphatnak a györgytelepiek. Az önkormányzat 150 millió forintból segít majd a keleti városrész északi csücskén élő, hátrányos helyzetű családoknak. Az egykori bányászkolónián csaknem százan élnek rendkívül rossz körülmények között.

hirdetés

A Györgytelepen élő emberek nagy része munkanélküli, többeknek tüzelőre sem jut. Egy európai uniós mintaprogram segítségével két éven keresztül képzéseket és munkát is biztosítanak majd az itt lakóknak. A projekt decemberben indul.

Hoppál Péter (képünkön), a terület országgyűlési képviselője szerint a kétéves program közvetlenül száz, de közvetve több mint ezer embert érint. A politikus kiemelte: leginkább a kommunikáció hiánya érzékelhető a györgytelepiek és a szomszédos településrésziek között, ezért szigetelődnek el egymástól az emberek.

Hoppál: Ezer embernek segítünk!

A keleti városrész legelmaradottabb területén lakók leginkább erdőgazdasági szakmákat tanulhatnak – mondta Kővári János, a pécsi önkormányzat természeti és emberi erőforrás bizottságának elnöke.

Ezenkívül festő és kőműves szakmunkásokat képeznek majd a program során. Ezekre férfiakat várnak, a nőknek a háztartásban segítenek majd a szociális munkások. A program megélhetést is biztosít majd a hátrányos helyzetű családoknak: az oktatás ideje alatt ösztöndíjat kaphatnak a résztvevők, utána pedig az elhelyezkedésben is segítik a családfőket.

A fejlesztési tervben szerepel, hogy az egykori Jószerencsét mozi épületét felújítják, és ott oktatótermeket, közösségi teret alakítanak ki. A cél, hogy a györgytelepiek – és a keleti városrész többi lakója – közelebb kerüljenek egymáshoz.