Milliós büntetés jöhet Kővári miatt

Kővári János, az ÖPE politikusa a Magasház bontásának közbeszerzési eljárását is belekeverte politikai kampányába, ezzel viszont nemcsak törvényt sértett, de milliós büntetést is a város nyakába akaszthat.  Még úgy is, hogy amit mondott, az nem igaz. Ezzel rövid időn belül ismét igazmondási vitába keveredett, hiszen emlékezetes, hogy több érintett is cáfolta Kővári minapi bejelentését egy vitasorozattal kapcsolatban.

hirdetés

A Dunántúli Naplónak beszélt Kővári János arról, hogy szerinte hiba volt, hogy a város három budapesti céget hívott meg a Magasház bontására kiíírt pályázatra, miközben ezt a munkát pécsi cégek is elvégezhetnék. A kampány-szagú nyilatkozattal több gond is van.

Egyrészt nyílt közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat a feladat ellátására, vagyis pécsi cégek is jelentkezhettek.

Másrészt a pályázatra, a beérkező cégek ajánlataira vonatkozó bármilyen konkrét nyilatkozat, vagy ezeknek az információknak idő előtti nyilvánosságra hozatala törvénysértés, a közbeszerzésekre vonatkozó jogszabály ugyanis ezt tiltja. Kővári ezt is átlépte, amikor beszélt a pályázatokról és a pályázókról, még akkor is, ha nem mondott igazat. Ez azonban már elegendő lehet ahhoz, hogy milliós büntetést szabjon ki a hatóság Pécsre.

– Az ÖPE képviselője visszaélhetett azzal, hogy önkormányzati tisztségéből adódóan rálát a város belső működésére. Vizsgálnunk kell, hogy ezekkel az egyébként valótlan kijelentéseivel mekkora kárt okozott Pécsnek, fennáll-e a veszély, hogy megbünteti a várost a Közbeszerzési Döntőbizottság. Sajnos erre van esély, mivel egyszerűen tilos beszélni a pályázatokról és a pályázókról a hivatalos eredményhirdetés előtt – magyarázza Girán János, a polgármesteri kabinet vezetője.

Kővári János1

Girán szerint, miután értékelték a pályázatokat, kiválasztották a legkedvezőbb ajánlatot tevő céget és a Közgyűlés felhatalmazza a várost a szerződéskötésre, már minden részletet nyilvánosságra hozhatnak és hoznak is.

– Természetesen ezt meg is tesszük, hiszen minden pécsi érdeke az, különösen azoknak, akik a Magasház környékén élnek, hogy mindennel pontosan tisztában lehessenek. Törvényt viszont nem sértünk, betartjuk a jogszabályokat még akkor is, ha kampány van. Pécs fontosabb, mint a politikai haszonszerzés és a kommunikációs sikerek – tette hozzá a kabinetvezető.

Kerestük Kővári Jánost is, hogy tisztában volt-e nyilatkozata súlyával és azzal, hogy nem mondott igazat, de eddig elérhetetlennek bizonyult. Amint sikerült vele beszélnünk, frissítjük a cikket. Kérdéseinket egyébként írásban is eljuttatuk hozzá, de egyelőre még ezekre sem válaszolt.

Frissítve (kedd, 11:07)

[note note_color=”#66cbff”]Kővári: a hír igaz, de pontatlan

Kővári János kedden közleményben reagált a Magasházzal kapcsolatban megjelent nyilatkozatára. Mint írta, pontatlanul közölte a Dunántúli Napló az általa elmondottakat. Kijelentette: ő nem a bontási munkákkal kapcsolatos közbeszerzésről beszélt, hanem a műszaki ellenőri feladatokra vonatkozó pályázatról. Erre hívott meg a város három budapesti céget, végül azonban érvénytelennek nyilvánította a Gazdasági Bizottság a pályázatokat, mivel a cégek a kiírási összeghatárnál magasabb összegre tettek ajánlatot.[/note]

Hozzátesszük: a DN-ben ugyanakkor Kővári János egyértelműen a Magasház bontásáról nyilatkozik, nem a bontás műszaki ellenőri feladatairól. Persze ettől még az újságíró hibásan “egyszerűsíthette le” a mondanivalóját. 

Frissítve (kedd, 13:15)

[note note_color=”#66ff67″]A Dunántúli Napló cáfolja Kővári állításait

A szerkesztőség Kővári közleményére reagálva azt állítja, a “Dunántúli Naplóban megjelent interjút Kővári János megjelenés előtt látta, és jóváhagyta a teljes szövegét”. Vagyis nem igaz, hogy a Napló újságírója hibázott volna, vagy értett volna félre valamit.[/note]

Kővári János1b