Milliós tartozás is lehet a diákhitelből

Könnyen megüthetik bokájukat azok a diákhitelesek, akik felületesen átnézve a feltételeket könnyelműen döntenek a havi akár 50 ezres kölcsön felvételéről. Sokan nyugdíjas korukig fizethetik a részleteket, amelyek olykor csak a kamatokra elegendőek. Egy pár százezres hitelből így lehet tíz év múlva kétmilliós tartozás is.

hirdetés

A főiskola, egyetem alatt jól jön a pénz minden fiatalnak, legyen szó a tanulmányok anyagi megtámogatásáról vagy a bulizásról. Az évi maximum félmilliós szabad felhasználású Diákhitel1 és a tandíjra kérhető Diákhitel2 képes ugyanakkor egy életre bélyeget nyomni.

Egyik olvasónk például összesen 800 ezer forintot vett fel a kilencvenes évek második felére, s ma – miközben egy-két év kivételével végig fizette a minimumot – 1,4 milliónál jár a tartozása. Egy másik, ma már a negyvenes éveihez közel járó alanyunk pedig azt mondta: a kamatos kamat miatt annyira nőtt meg a hitele, hogy most egy ingatlaneladás után inkább kifizet mindent egyben.

Morvai Gábor, az Apáca utcai pénzügyi fogyasztóvédelmi iroda koordinátora is elismerte lapunknak, hogy komoly buktatói is lehetnek a rendszernek, ha valaki nem elég megfontolt.

– Hiába kedvezőek a törlesztési feltételek, a minimális törlesztés vállalása mellett azzal szembesülhetnek az érintettek, hogy alig fogy a tartozásuk. Ennek oka, hogy a tőke érdemi fogyásához nem elég a pénz, magyarán a kamatokra mennek el a befizetések – mondja Morvai.

Nem volt teljes körű a tájékoztatás korábban
Finoman szólva sem volt teljes körű a tájékoztatás korábban

Szerinte érdemes nagyobb törlesztőt vállalni, ha valaki már munkába állt, hogy ne kelljen évtizedekig nyögni a tartozást, emellett – mivel erre mindig lehetőség van – egy-egy nagyobb befizetéssel előtörleszteni a tőkét vagy végtörleszteni.

Szerinte azért is fontos, hogy ne maradjon a nyakunkon sokáig a hitel, mert a kölcsön felvételével belekerülünk a Központi Hitelinformációs Rendszerkezelésbe. Ha pedig későbbi életünkben hitelnél kuncsorgunk egy bankánál, a meglévő kölcsönre hivatkozva utasíthatnak el bennünket.

Morvai Gábor szerint hiába lehet sok hátulütője a diákhitelnek, egyelőre nincs jobb termék a piacon, a tanulás pedig még mindig a legjobb befektetés – azt feltételezve, hogy a pénzt iskoláztatásra költik a fiatalok. A szakértő szerint érdemes higgadt fejjel dönteni a hitel mértékéről, s a törlesztés során minél előbb lezárni a dolgot, máskülönben valóban koloncként hordozza magán sok ember az alapvetően jó kölcsönt.