Milyen az a tartós tankönyv?

Érdemes körbenézni a könyvesboltokban

Idén ingyen kapták a tankönyvet az elsősök, ám év végén vissza kell azt adniuk az iskoláknak. Az összefirkált vagy gyűrött könyveket azonban ki kell fizetniük a szülőknek. A Köznevelésért Felelős Államtitkárság ezért tartós könyvek vásárlását írta elő. Utánajártunk, milyen a tartós könyv.

hirdetés

A rászorulók mellett idén valamennyi első osztályos ingyen kapta a tankönyveket az államtól. Sok szülő azonban a kezdeti öröm után ébredt rá, hogy csak kölcsönbe kapják a tanszereket, nem örökbe. Nem árt fegyelmezni a gyerekeket: az összefirkált, gyűrött könyveket ugyanis tanév végén ki kell fizetni.

A kormány 2011-ben határozott arról, hogy idén szeptembertől ingyen kapják meg az általános iskolás tanulók a tankönyveket, felmenő rendszerben. Ez az jelenti, hogy 2013-ban még csak az első osztályosok jogosultak erre a kedvezményre, de a kör évről-évre bővül egy újabb évfolyammal. A Könyvtárellátó adatai szerint egyébként ebben a tanévben a rászorulókkal együtt 708 ezren kaptak ingyen tankönyvet. Ez a személyenkénti 12 ezer forintos ajánlott tankönyvcsomag árával számolva nagyjából 8 és fél milliárd forintot jelent.

– A mi elsős fiúnk elég eleven, ezért biztos nem lesz egyszerű rávenni, hogy nagyon vigyázzon a tankönyveire. A firkálástól annyira nem tartok, a salátává gyűrött lapoktól annál jobban. Mindenesetre komoly segítség, hogy nem nekünk kellett kifizetni a tankönyvcsomagot – mondta el véleményét lapunknak Tamás, akinek legnagyobb fia idén kezdte az első osztályt.

De vajon milyen tankönyvek megvásárlását javasolták a Köznevelésért Felelős Államtitkárság munkatársai? Hány évig használható egy tankönyv? Megkeresésünkre az államtitkárság azt válaszolta, hogy az iskolák saját szakmai döntésük alapján, szabadon rendelhetnek tankönyvet a diákoknak, mindössze arra kötelezték őket, hogy tartós tankönyveket rendeljenek. A program céljaként pedig a gyermeket nevelő családok terheinek csökkentését jelölték meg.

Szeptembertől nem lehet a könyvekbe írni

Aki azonban már járt iskolába, az tudja: a gyerekek többsége nehezen állja meg, hogy ne firkáljon a könyvbe, a tökéletes állapotú tankönyv párját ritkítja év végén. A kormány ugyanakkor úgy gondolkozik, hogy a tankönyvekre kiadott összeg mértéke nem változik az évek során, hiszen mindig csak egy évfolyam kap újabbakat. A pedagógusok szerint azonban egy-egy könyv aligha bír ki néhány évnél többet:

– Nálunk már régóta működik egy hasonló rendszer. Arra törekszünk, hogy a diákok vigyázzanak tankönyveikre és adják át azokat a következő évfolyamnak. Ebben a szülők is segítségünkre vannak. Szerintünk ugyanis pazarlás mindig új tankönyvet vásárolni. Tapasztalataim szerint azonban egy-egy tankönyv így is csak körülbelül 4 évig használható  – tudtuk meg Dombiné Borsos Margittól, a Pécsi Tudományegyetem 1. számú Gyakorló Általános Iskolájának igazgatóhelyettesétől.

[frame]

Milyen a tartós tankönyv?

Mivel sokaknak idegenül hangozhat a kifejezés, utánajártunk, mit takar a tartós tankönyv. A Köznevelésért Felelős Államtitkárság szerint azokat a tankönyveket nevezhetjük tartósnak, amelyek nem tartalmaznak a tankönyvbe történő bejegyzést igénylő feladatokat, a tanulók legalább 4 tanéven keresztül használhatják. Ezentúl a tankönyv lapjait cérnafűzéses vagy szálfelsütéses kötészeti eljárással kell összeilleszteni,          keménytáblás vagy flexibilis kötésmóddal, B/5-ös vagy A/4-es méretűnek kell lennie, amelyben könnyű a belív papír, és keménytábla esetén táblaborító fólia, vagy lakk “felületkezeléssel” szükséges ellátni a könyvet.

[/frame]