Van esély a jó borra?

Komoly pénzeket fektettek idén a pécsi borosgazdák a védekezésre, mert a gyakori csapadék miatt gombabetegségek támadták meg a tőkéket. Ezzel együtt a minőség és a mennyiség is közepes lesz. Most abban bizakodnak a termelők, hogy a nagyobb szüretekig nem esik már sok eső.

hirdetés

Bár tavasszal még bizakodtak, a nyár elrontotta a Pécs környéki borászatok vezetőinek kedvét. Mint azt lapunknak több családi pincészet vezetője is elmondta, a nyár a lisztharmat elleni védekező munkáról szólt, de a tőkék egy része így is menthetetlen maradt, egy részük nem hoz termést.

– Növényvédelem szempontjából kemény szezon van mögöttünk, ez az általános tapasztalat minden pincészetnél. Volt, aki a permetezés fokozásával, más vegyszerváltással próbálkozott, de a párás, csapadékos időjárás miatt megállíthatatlan volt a gombafertőzés – mondja lapunknak Hárs Tibor, a Pécsi Borvidék elnöke.

Még sok óbor is van a pincékben
Még sok óbor is van a pincékben

A családi biopincészetét vezető szakember kitért rá: a korai fajtáknál, mint az irsai olivér, nem lesz akkora gond. A napokban induló szüret ezt a kérdést megoldja; a későbbi fajtáknál azért imádkoznak a gazdák, hogy egy csepp eső sem legyen. Hárs hozzátette: augusztus legvégén és szeptember első napjaiban lesz a legnagyobb hajtás a sorok között, ekkor szüretelnek a legtöbben.

[box title=”Ez a Pécsi Borvidék” box_color=”#ecba2c”]

Végigvonul a Mecsk déli lankáin és egészen Mohácsig húzódik, nagyjából 700-800 hektárnyi szőlőültetvényt foglal magában. Klímája mediterrán, a Villányinál is forróbb, szárazabb, sok a napsütés, hosszú a tenyészidő. A Mecsek óvó hatása miatt még 440 méteren is találunk szőlőt, e tekintetben csak Tokaj-Hegyaljához hasonlítható a terület. A legnagyobb részen olaszrizlinget termesztenek, de a fehérek közül kiemelkedik még a furmint, a chardonnay, a cirfandli, a rizlingszilváni, a hárslevelű. A vörösök közül a pinot noir, a kadarka és a cabernet híres.[/box]

– A sok eső következménye ugyanakkor az is, hogy léből nem lesz kevesebb, mint az átlagos, igaz, a beltartalom elmarad a korábbi évekhez képest – mondja már Radó István, többszörösen díjazott pécsi borász, akinek messze földön híres cirfandlijával idén sem fog szégyenkezni.

Mint mondta, Pécs leghíresebb bora – ha egy pár hetes meleg idő lesz – idén kiváló minőségű lesz, esetében nincs ok aggodalomra.

Szerinte egyébként a gombafertőzés az érzékenyebb fajtákat érintette jobban, nála a chardonnay kapta a mélyütést; abban bízik, hogy a termést a következő hetekben már nem rongálja tovább a gomba. Ehhez pedig száraz idő kell.

[box title=”Nem jó az ár” box_color=”#50a92e”]

Mivel a pincékben viszonylag sok óbor van és a sok eső miatt a mennyiség idén sem lesz rossz, a minőség viszont gyengébbnek ígérkezik, alacsony felvásárlási árak várhatóak idén. Mindez azt is jelentheti, hogy az újbor sem lesz drágább, mint egy-két évvel ezelőtt.[/box]