Milyen lesz az idei bortermés?

A januári igen hideg éjjeli fagyok miatt jelentősen csökkenhet az idei szőlőtermés – legalábbis a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) előzetes felmérése szerint. Baranyában szerencsére nem ennyire komoly a probléma, a helyi bortermelők úgy vélik, nincs probléma a terméssel.

hirdetés

A HNT által megkérdezett hegyközségektől kapott visszajelzések alapján a tartós fagy elsősorban a mély fekvésű, fagyzugos szőlőterületeken okozott károkat. A szőlészeti kutatóintézetek jelzése alapján azonban azon ültetvényeket is megviselhette az extrém hideg, amelyek a tavalyi évben elemi kárt szenvedtek, hiszen a jégkár miatt be nem ért szőlővesszőkön lévő rügyképletek nem tudták elviselni a tél okozta károsodásokat.

pécsibor2

A szervezet ezért idén arra számít, hogy a szőlő felvásárlási ára, így a borok ára is emelkedik majd.

Ezzel szemben Radó István, a Pécsi Hegyközség elnöke szerint nincs szó ilyesmiről, ő a pécsi borvidék gazdáitól nem hallott olyan visszajelzést, amely szerint komolyabb fagykárt szenvedett volna a termés az idei fagyos télen.

– Persze elképzelhető, hogy helyenként okozhatott problémát, hiszen a fiatal ültetésekben keletkezhettek elfagyások, de az idősebb tőkék fagytűrők, jól bírják a hideget – fogalmazott a borász, aki hangsúlyozta, hogy mínusz 20-25 fokig bírják a fagyot a pécsi borvidék tőkéi, hacsak nincs olyan betegségük, ami lerontaná az állapotukat, vagy olyan fiatalok a vesszők, hogy még nem vastagodtak meg. De az már más történet.

pécsibor3

Arról még korai nyilatkozni, hogy a termés mennyisége és minősége hogyan alakul a közeljövőben, hiszen még ki sem hajtott a szőlő. Az tény, hogy a fagy miatt nem lesz kevesebb a termés, a minőséget illetően viszont még nem lehet megállapítani, azt a következő nyolc hónap fogja eldönteni – fogalmazott.

Szintén nem lehet még tudni, hogy fog-e emelkedni – ha egyáltalán – a szőlő felvásárlási ára.

– Azt még augusztusban sem tudjuk pontosan meghatározni, hogy mekkora lesz a felvásárlási ár, hiszen az akkor dől el, amikor a vevők elkezdik felvásárolni a termést, akkor derül ki, hogy mennyit szánnak rá. Nagy katasztrófának kellene bekövetkeznie, hogy jelentősen csökkenjen a termőterület, vagy a szőlő mennyisége, ami változást generáljon a felvásárlási árban – hangsúlyozta.

Ugyanezen a véleményen van a Borháló Borkereskedés is. Kathona Krisztián beszerzési igazgató szerint ugyan előfordulhat, hogy pár rügy elfagyott, de emiatt „álmatlan éjszakákat nem ez fogja okozni a gazdáknak”. Günzer Tamás villányi borász is amondó, hogy nincs ok az aggodalomra, ő sem tapasztalt fagykárra utaló jeleket és más villányi termelőtől sem hallott panaszt ilyesmire.